Ultimele Știri

România, cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III

Monede

România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2015 comparativ cu trimestrul anterior, și a cincea poziție în UE după creștere anuală a economiei, conform estimării publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

România este lider în UE datorită unei creșteri economice trimestriale de 1,4%. Aceasta este urmată de roația (1,3%), Malta (1,1%), Letonia (1%), Polonia și Slovacia (ambele cu o creștere de 0,9%), Suedia și Spania (ambele cu un avans de 0,8%).

În unele țări s-au înregistrat însă și scăderi, fiind cazul Greciei (minus 0,9%), Estonia și Finlanda (ambele cu minus 0,5%) și Danemarcăi (minus 0,1%).

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% în trimestrul trei din 2015 comparativ cu un avans de 0,4% în precedentele trei luni, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică de 0,4%, față de 0,5% în trimestrul doi din 2015.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o expansiune de 3,6%, a cincea mare creștere din Uniunea Europeană după Malta (5,6%), Cehia (4,5%), Suedia (3,9%) și Polonia (3,7%).

Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit recent estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 3,5%, față de avansul de 2,8% pe care îl preconiza în luna mai, conform previziunilor de toamnă publicate de Executivul comunitar. PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 4,1% în 2016 și 3,6% în 2017, datorită consolidării consumului pe fondul relaxării fiscale, conform Realitatea.net.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*