Ultimele Știri

Guvernul alocă mai mulți bani pentru poliție și SRI, decât pentru educație și sănătate

protest studenti

Bugetele alocate pentru educație și sănătate în România sunt sub media europeană, în schimb cele pentru Poliție și servicii speciale depășește cu mult această medie.

Securitatea în România are o prioritate mai mare decât sănătatea cetățenilor săi sau educația copiilor. Cifrele Eurostat arată că, în 2013, România a cheltuit pentru educație cu 2,2 puncte procentuale mai puțin decât media europeană, iar pentru sănătate a fost alocat un procent de 4% din PIB, faţă de o medie de peste 7% în restul statelor Uniunii Europene.

În schimb, cheltuielile României pentru siguranţă şi ordine publică depăşesc media europeană. 2,2% din PIB pentru securitate, faţă de o medie europeană de 1,8%.

Conform autorităţilor, banii au fost cheltuiţi pentru echipamentele, salariile şi normele de hrană ale celor 250.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi militari, dar şi pentru misiuni speciale şi achiziţia de maşini.

Tot ei se laudă că anul trecut furturile au scăzut cu 8% şi au ajuns la cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, iar criminalitatea s-a redus cu 12% faţă de 2011. Dar nu tot prin educație se pot micșora aceste cifre?

România deține locul 1 în UE pentru malpraxis în spital, iar unitățile medicale rămân în paragină, în timp ce avem cei mai mulți securiști pe cap de locuitor din UE și ne plasăm printre țările europene cu cei mai mulți polițiști.

Amintim că în România nu sunt tensiuni sociale sau nu e vizată de atacuri teroriste, însă suntem țara unde cu cei mai mulți bebeluși mor în spitale, iar la fiecare 20 de minute, un român suferă un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, un român face infarct.

Și totuși în favoarea cui sunt alocați banii, minorităților sau majorității, viilor sau morților?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*