Ultimele Știri

Robert D. Kaplan: Europa nu are succes, să fim sinceri, problemele din UE sunt profunde, extrem de grave

robert kaplan

Analistul și autorul american Robert D. Kaplan a acordat un interviu AGERPRES în care vorbește despre noua sa carte dedicată României și care se intitulează „In Europe’s Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond” („În umbra Europei: Două războaie reci și o călătorie de treizeci de ani prin România și mai departe”), precum și despre evoluția României de la prima sa vizită, în timpul regimului comunist, și până în prezent.

„Sper, dar nu pot spune că se va întâmpla. Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat și că, în loc de o Europă unită, veți avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului și va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza și vor găsi diverse soluții pe parcurs, doar că nu sunt convins că o vor putea face.”, a afirmat  Robert D. Kaplan.

Analistul și autorul american Robert D. Kaplan a comentat în interviul acordat Agerpres despre situația din Republica Moldova și influența Federației Ruse în zonă. În opinia sa nu implicarea directă a Rusiei în Republica Moldova creează instabilitate politică ci prezența acesteia de-a lungul deceniilor.

„Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică. Ca parte a Uniunii Sovietice, nu a moștenit un regim al statului de drept puternic instituționalizat. Nivelul ridicat al corupției este un lucru des întâlnit în fostele republici sovietice. Dacă ne uităm la diferența dintre Moldova și România, cu toate problemele României, cu toată corupția și toate punctele slabe din România, România este cu foarte mulți ani înaintea Moldovei în privința existenței unui stat puternic, eficient și corect. Deci influența sovietică rusă este în centrul, este cauza frământărilor politice din Moldova. Corupția sa e semnul unui stat slab care are o identitate foarte slabă. Să ne amintim, Moldova nu e doar o țară de frontieră, ci are comunități demarcate în interior. Are etnici ucraineni, etnici ruși, etnici găgăuzi, etnici români. E o țară care nu e sigură pe deplin de propria sa identitate. Aceasta este cauza profundă a crizei din prezent.

Cred că țările din occident înțeleg pe deplin ce se întâmplă. E foarte greu să intervii într-o criză politică internă complexă. Poți avertiza rușii să nu profite, poți folosi diplomații să dai sfaturi, poți oferi ajutor economic, dar, chiar și așa, trebuie să fii foarte atent, pentru că nu vrei ca ajutorul să ajungă în mâinile cuiva unde nu trebuie. Cred că în privința României, aceasta trebuie, pe de o parte, să fie vigilentă față de o influență rusească prea mare în Moldova, dar, pe de altă parte, cred că ar fi contraproductiv, neînțelept din partea României să ceară în mod deschis unirea cu Moldova. Cred că nu ar funcționa, pentru că dacă Moldova s-ar reuni cu România, Rusia nu ar avea de ales și ar anexa oficial Transnistria și ar lua o atitudine mult mai agresivă împotriva Moldovei. Deci, pentru a ține Rusia la distanță, România nu ar trebui să vorbească despre unirea cu Moldova.”, a declarat Robert D. Kaplan.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*