Ultimele Știri

Rivalul FMI: Rusia, China, India, Brazilia şi Africa de Sud au lansat BRICS

brics

Băncile centrale ale ţărilor emergente din cadrul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – au semnat marţi un acord de sprijin mutual ce prevede crearea unui fond comun de rezervă, relatează agenţia rusă Sputnik în pagina electronică.

Potrivit acordului, fondul comun este în valoare de 100 de miliarde de dolari (89,2 milioane de euro). Acest fond este perceput drept o soluţie alternativă la instituţiile financiare internaţionale – FMI şi Banca Centrală – dominate de către Statele Unite.

„Crearea unui astfel de mecanism de securitate are ca obiectiv menţinerea stabilităţii financiare a ţărilor membre” BRICS, se arată într-un comunicat de presă.

China va contribui la fond cu 41 de miliarde de dolari, Rusia, India şi Brazilia cu 18 miliarde de dolari fiecare, în timp ce Africa de Sud va aloca cinci miliarde de dolari. Ţările membre BRICS reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei.

Un astfel de model a fost inițiat de Nicolae Ceaușescu în anul 1989 după ce a achitat datoriile către Fondul Monetar Internațional și intrarea în conflict cu creditorii internaționali pe care liderul comunist îi cataloga drept cămătari. 

În acea perioadă liderul comunist lansa ideea înfiinţării unui fond de investiţii al ţărilor în curs de dezvoltare, un proiect prin care Ceauşescu urma să fie sprijinit financiar de unele ţări arabe producătoare de petrol, dar şi de unele ţări din Lumea a Treia. Totodată, liderul comunist intenţiona să construiască cu ajutor arab o bancă mondială în Bucureşti pentru credite mici acordate ţărilor în curs de dezvoltare. Astfel, România putea ajunce un centru de putere economică, iar el, un lider mondial.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Rivalul FMI: Rusia, China, India, Brazilia şi Africa de Sud au lansat BRICS

  1. Incercati sa schimbati un pic titlul. BRICS exista deja de multa vreme. Zilele acestea au pus acordul unei banci comune. Mult spor si succes

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*