Ultimele Știri

Risc mare de îmbolnăvire în spitalul Elias!

Doi pacienţi ai spitalul Elias din Bucureşti, un bolnav de cancer şi un bebeluş, s-au infectat şi riscau să intre în şoc septic. Se pare că aceştia au folosit săpunul de mâini, pus la dispoziţie de personalul spitalului, săpun care era contaminat.

„Ne-am întrebat de unde putea să apară infecţia cu Serratia. Fireşte că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câşigător la licitaţia pentru materiale de dezinfecţie”, a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta.

Acesta a spus că acest săpun era folosit doar de cadrele medicale şi că trebuia folosit cu atenţie. Medicii şi asistentele foloseau acest săpun pentru spălarea şi dezinfectarea înainte de operaţii.

Imediat după apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate.

„Ele se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secţiile care au paturi şi pacienţi, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia”, a spus Safta.

„Am retras tot lotul din secţii, şi ce era deschis, şi sigilat, dar şi dispozitivele prin care ajungea săpun în secţii. Am luat probe din toate sistemele şi erau contaminate. Am sistat distribuirea săpunului prin aceste sisteme. Am avut în contract peste 2.000 de flacoane, din luna martie. Ştiu că am returnat 241 de flacoane, câte mai erau sigilate în depozitul de materiale. Va trebui să schimbăm toată tubulatura, vom vedea cine va pălti daunele. Discutând despre problema noastră, am aflat că a fost depistată şi la Târgu Mureş, şi la Târgovişte, şi la Focşani. Deci probabil că săpunul este distribuit în mai multe locuri în sistemul sanitar românesc. Modul în care noi ne cumpărăm materialele, care rezultă dintr-o licitaţie, la preţul cel mai mic, netestate, ne duc la asemenea incidente”, a mai spus Safta.

În urma sesizărilor, ieri, Ministerul Sănătăţii a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*