Ultimele Știri

Rezultat surpriză în primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia

Andrzej Duda

Conservatorul Andrzej Duda a fost câștigătorul surpriză în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Polonia deși era cotat cu șansa a doua. Acesta se va confrunta în turul doi cu actualul președinte Bronislaw Komorowski. În primul tur nici un candidat nu a depășit pragul de 50% necesar pentru a câștiga postul de șef al statului. Sondajele exit-poll îl dau drept câștigător pe dl. Duda cu 34,5 % din voturi, în fața dl. Komorowski care ar fi primit 33,1% din voturile alegătorilor polonezi.

Komorowski speră să câștige un al doilea mandat. Rata de participare la vot a fost de 48,8%. Bronislaw Komorowski, în vârstă de 62 de ani, a preluat mandatul în urmă cu cinci ani după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, a murit în accidentul aviatic de la Katyn. El este un candidat independent aliat Platforma Civică de centru-dreapta, care se află la guvernare din 2007.

„Rezultatul alegerilor este un avertisment serios pentru întreaga echipă de la putere”, a spus Komorowski. „Noi ar trebui să ascultăm de alegătorilor, pentru că este absolut necesar pentru a mobiliza toate forțele raționale din Polonia,” a completat acesta.

Bronislaw Komorowski

Bronislaw Komorowski

Andrezj Duda reprezintă partidul de opoziție Lege și Justitie, condus de fratele geamăn al fostului președinte Kaczynski, Jaroslaw. El a salutat rezultatul primei runde și așteaptă cu nerăbdare să treacă cele două săptămâni rămase, înainte de al doilea tur de scrutin pe 24 mai .

„Eu cred profund că victoria este încă în fața noastră”, a spus el. Dl. Duda a atras cel mai mult sprijin în regiunile estice mai conservatoare din Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina și Belarus. Rockerul Pawel Kukiz a ocupat locul al treilea în alegeri, câștigând peste 20 % din voturi. Președintele are puteri limitate, dar este șef al forțelor armate și poate exercita dreptul de veto pentru noi legi. Alegerile prezidențiale vin înaintea alegerilor parlamentare din această toamnă, și pot da indicii pentru șansele Platformei Civice aflate la putere pentru obținerea celui de-al treilea mandat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*