Ultimele Știri

Rezultat-surpriză în alegerile locale din Franţa. Extrema-dreaptă a câştigat în jur de 30% din voturi

marine le pen

Pe fondul atentatelor teroriste din Paris şi al retoricii anti-islamice, extrema dreaptă a obţinut o victorie surprinzătoare în alegerile regionale din Franţa. Potrivit exit-poll-urilor, Frontul Naţional al lui Marine Le Pen a ocupat prima poziţie în preferinţele electoratului în şase din cele 13 regiuni ale ţării, iar la nivel naţional a obţinut între 27 şi 30 la sută din voturi. Extremiştii de dreapta au reuşit să se impună chiar şi în zone considerate fiefuri ale stângii. De partea cealaltă, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy avertizează că Frontul Naţional va da ţara peste cap.

Marine le Pen, liderul Frontului Naţional: „Cetăţenii s-au exprimat. Franţa se ridică din nou, acest vot confirmă ceea ce au indicat voturile precedente, dar ceea ce observatorii oficiali nu au vrut să recunoască. Frontul Naţional este singurul front republican deoarece este singurul care apără naţiunea şi suveranitatea. Poporul francez s-a săturat şi este vremea să schimbăm lucrurile sau cel puţin să încercăm să schimbăm lucrurile votând pentru schimbare”.

În schimb, socialiştii şi republicanii privesc cu îngrijorare succesul extremiştilor.

Nicolas Sarkozy, preşedintele partidului de dreapta Republicanii: „Vreau să le spun celor care au făcut alegerea (n.red.: pentru Frontul Naţional) că le-am auzit îngrijorările, dar că nu vor obţine un răspuns de la un partid ale cărui propuneri ar înrăutăţi dramatic situaţia Franţei”.

Analiştii consideră că succesul Frontului Naţional vine pe fondul crizei imigranţilor şi al ameninţării teroriste. De asemenea, partidul de extremă-dreaptă este şi un susţinător al politicii externe agresive pe care o promovează Vladimir Putin. 

Sursa: Digi24.ro

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*