Ultimele Știri

Revoluționarii anticomuniști își vor primi indemnizațiile de la Guvern

Revoluționarii își vor primi drepturile financiare după o serie de contre cu premierul Ponta și câteva runde de proteste la sediul Partidului Social Democrat și în fața Guvernului. Premierul Victor Ponta și Darius Vâlcov au încercat să îi amâne pe revoluționari sau chiar să le anuleze definitiv drepturile financiare, dar se pare că au cedat și au adoptat o nouă ordonanță. 

Pentru anul 2015, persoanele care au calitatea de “Luptător rănit fără grad de invalididate” și de “Luptător reținut” vor beneficia de o indemnizație reparatorie lunară în sumă de 2020 de lei –arată noua ordonanţă adoptată de guvern, miercuri 14 ianuarie.
Indemnizația reparatorie lunară reprezintă 1,10 din salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin această lege (respectiv 1.836 lei x 1,1= 2020 lei)

Începand cu anul 2016, toate categorii de persoane vizate de Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, cu completările și modificările ulterioare, vor beneficia de o indemnizație reparatorie lunară în coeficient de 1,10, calculată pe baza coeficienților de multiplicare aplicați câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin această lege, aferentă anului pentru care se face plata.

Indemnizațiile se vor acorda în baza certificatului de revoluționar și a unei adeverințe tipizate eliberată și transmisă de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (SSR) direct instituțiilor care fac plata acestor drepturi. Aceste prevederi sunt necesare pentru clarificarea situației evidenței Caselor de Pensii, în vederea acordării indemnizațiilor.

Indemnizațiile prevăzute de prezenta lege se calculează persoanelor care au titlul de „Luptător cu Rol Determinant” începând cu 1 ianuarie 2015, după emiterea noilor tipuri de certificate și transmiterea adeverințelor tipizate. În anul 2015 copiii eroilor martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadrați în nicio formă de învățămant, ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor, beneficiază de o indemnizație lunară reparatorie în sumă de 2020 lei.

În anul 2015 Luptătorii cu Rol Determinant beneficiază de o indemnizație lunară de gratitudine în cuantum de 2020 de lei.
Pentru personale care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, pentru soțul și urmașii acestora, în cazul în care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, plata indemnizației se menține la nivelul lunii decembrie 2014, respectiv 2020 lei, până la obținerea certificatelor și transmiterea adeverințelor tipizate către casele teritoriale de pensii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*