Ultimele Știri

Revoluția Occupy și spațiul virtual

“Dear 1%. We were asleep. Now we’ve woken up. Signed, the 99%.”

„Dragă 1%. Am fost adormiţi. Acum ne-am trezit. Semnat, 99%. „

Mişcarea Occupy Wall Street a început pe 17 septembrie 2011, atunci cȃnd, inspiraţi de revoluţiile Primăverii Arabe, protestatarii au început să campeze în Manhattan în semn de protest la adresa lăcomiei corporatiste şi a pierderii cauzate de reprezentarea democratică de către oficialii aleşi care erau îndatoraţi la interesele speciale.

Mişcarea Occupy a reprezentat o revoluţie în ceea ce priveşte modul de desfăşurare al unei mişcări de protest. Aceasta nu urmează modelul convenţional al unei mişcari sociale, fiind lipsită de o administraţie centralizată sau de conducere, neavȃnd cerinţe specifice şi identificabile la adresa unor autorităţi ţintă. De aceea, nu se identifică drept un grup social bine definit.

Totodată, un rol important a aparţinut tehnologiilor informaţiilor şi comunicaţiilor, care au contribuit la dezvoltarea a numeroase mişcări social-moderne. Acestea au favorizat expansiunea mişcării anti-capitaliste Occupy Wall Street,  în special Twitter, care a facilitat comunicarea între participanţi. Mesajul ‘‘Noi suntm 99% !’’ scoate în evidenta faptul că Twitter-ul a favorizat comunicarea pe distanţe lungi, permiţȃnd mişcării sociale să-şi identifice o identitate comună, folosind acelaşi limbaj şi avȃnd aceleaşi scopuri : 

gg

Privind aceste aspecte, Gustave Le Bon conchide că “la nivelul mulţimii, individul este ca un fir de nisip, printre alte fire de nisip aidoma lui pe care vȃntul le spulberă după plac”, determinat de faptul că la nivelul unei mulţimi, orice sentiment, orice act, devine “contagios”. De asemenea, în psihologia socială, acest fenomen este asociat cu epidemia, contagiunea, actul imitaţiei, asemenea valurilor concentrice de pe suprafaţa unui lac (de exemplu: Epidemia ciupiturilor de parbrize din Seatle, precum şi adaptarea radiofonică a romanului “Războiul lumilor” scris de H.G.Wells în seara de Halloween, 31 octombrie 1938, de către un program de radio din Statele Unite privind invazia extraterestră, atrăgȃnd atenţia a circa un milion de americani care ascultau emisiunea).

Totodată, pentru Tocqueville, opinia publică este percepută drept “o presiune, o povară, o constrȃngere de te conforma sau, pentru a folosi cuvintele lui Rousseau, un jug în care societatea îl obligă pe individ să se lase prins.”

Prin urmare, progresul ştiinţei se îndreaptă spre proclamarea celei mai importante descoperiri, şi anume, aceea a dresării omului prin intermediul manipulării şi efectului generat de opinia publică. Spre deosebire de perioada premergătoare abolirii scaviei, ‘‘dresarea omului modern’’ se realizează printr-un act de voinţă al  individului, care alege într-o stare de libertate « fictivă » să adere la anumite principii şi valori elaborate de un grup privilegiat de indivizi. Însă, exemplul mişcării Occupy invalidează o asemenea posibilitate, subliniind faptul că se considera parte importantă în procesul decizional.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*