Ultimele Știri

Reuters: Cehia s-a săturat să fie pubela de gunoi a Europei

manacare rafturi Supermarket

Cehia va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est sub acelaşi branduri sub care sunt comercializate produse mai bune în Occident, a declarat ministrul Agriculturii, Marian Jurecka, transmite Reuters.

Autorităţile din Cehia se alătură astfel celor din Slovacia şi Ungaria, care afirmă la rândul lor că firmele multinaţionale de alimente vând produse de o calitate mai proastă în ţările mai sărace şi mai puţin competitive din est.

”Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei”, a spus Jurecka.

Asociaţiile de consumatori din Cehia s-au plâns de mult timp de calitatea inferioară a alimentelor vândute de companii mari, dar până în prezent nu au avut pârghii legale, întrucât astfel de vânzări sunt legale în UE dacă pe ambalaje sunt trecute toate ingredientele.

Jurecka a spus că a comandat un studiu privind calitatea alimentelor, care se va încheia în iunie. Datele obţinute, împreună cu date din Slovacia şi alte ţări, vor fi folosite ulterior pentru a cere schimbarea reglementărilor din UE. Şi alte produse, precum detergenţii, vor fi incluse.

”Scopul nostru principal este de a aschimba legislaţia UE, astfel încât dacă un produs are acelaşi producător, acelaşi ambalaj şi aceleaşi specificaţii, astfel că la prima vedere este acelaşi produs, să conţină aceleaşi ingrediente”, a declarat Jurecka, fără să dea exemple.

Un studiu efectuat în 2015 de Universitatea de Chimie şi Tehnologie arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina şi o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse din ingrediente diferite.

Alimentele sunt cu circa 25% mai ieftine în Cehia faţă de Germania, potrivit Eurostat. Acest fapt reflectă parţial costurile şi standardele de viaţă locale mai mici.

Cehii călătoresc însă deseori în străinătate pentru a cumpăra produse de calitate mai bună.

Jurecka a spus că produsele trebuie să respecte aceleaşi standarde de calitate pe piaţa unică a UE.

„Dacă este piaţă unică, atunci să avem acces la aceeaşi calitate a produselor, dacă arată la fel, pentru toţi consumatorii”, a arătat el.

Companiile afirmă că se adaptează la gusturile locale prin folosirea unor reţete variate.

Jurecka a respins argumentul, subliniind că timp de secole toate ţările din Europa Centrală au făcut parte din acelaşi imperiu.

”Nu cred că cehii şi austriecii au gusturi atât de diferite. Dacă te uiţi la meniul nostru, datorită Imperiului Austro-Ungar avem gusturi similare”, a spus el.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*