Ultimele Știri

Reuniunea jurnaliștilor români de pe ambele maluri ale Prutului

Jurnaliștii români de pe ambele maluri ale Prutului au participat la o serie de dezbateri pe tema spațiului informațional comun, în cadrul evenimentului Reuniunea jurnaliştilor din România şi Republica Moldova.

Evenimentul se află la prima ediție, fiind organizat de asociația Acțiunea 2012 și Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români. Jurnaliștii români au pus în discuție diferite subiecte, cum ar fi: crearea unui spațiu informațional comun, stereotipurile din presa română, situația presei române de peste Prut, dar și situația politică  de la București și Chișinău.

Principalele evenimente  găzduite de Institutului Cultural Român au fost următoarele:

– dezbatere cu tema: Republica Moldova şi România. Valori şi interese comune(moderatori: Titus Corlăţean, Vlad Ţurcanu, George Simion, Petrişor Peiu);

– dezbatere cu tema: Presa şi puterea. Presa de investigaţie(moderatori:Adelin Petrişor, Liviu Mihaiu, Mircea Toma, Vitalie Călugăreanu, Alina Ţurcanu, Ovidiu Nahoi);

– dezbatere cu tema: Presă şi identitatea. Spaţiul informaţional comun(Cătălin Ştefănescu, Andrei Gheorghe, Iulian Comănescu, Dorin Matei, Dorin Scobioală, Valeriu Saharneanu, Carla Tompea, Mario Balint, Eugen Popescu, Iulia Modiga, Mihai Nicolae, Vitalie Cojocari).

Jurnaliștii români își doresc creare unui spațiu informațional comun, acest fiind unul din principalele subiecte ale evenimentelor desfășurate la București. Jurnaliștii de la Chișinău au punctat asupra problemelor cu care se confruntă în Republica Moldova, acestea  fiind strâns legate de situația politică instabilă, iar în anumite cazuri cenzura și propaganda politică sunt la ele acasă, în special la televiziunile de știri. 

jurnalisti

Situația politică de la Chișinău aduce o îngrijorare în plus pentru presa română deoarece se prevede formarea unui guvern comunist, iar în cursul acestei zile tinerii au ieșit din nou în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de aceast deziderat. 

Cei prezenți la eveniment își doresc ca presa română să evolueze, să facă un pas în față pentru a crea un sistem informațional puternic și independent. Sistemul politic bolnav de la Chișinău, dar și de la București a întors spatele presei române și caută să o folosească în scopuri propagandistice și nu de interes național.

În timpul dezbaterilor s-a punctat și asupra ‘metehnelor’ și  stereotipurilor din presa română, o problemă mai delicată deoarece presa noastră caută de multe ori senzaționalul și nu realitatea oamenilor simpli sau promovarea culturii și a adevăratelor valori, care de multe ori trec neobservate pe lângă noi. 

În prima zi a dezbaterilor a participat ca invitat și fostul ministru de Externe al României Titus Corlățean.  Dl. Corlățean afirmă la rândul său că Republica Moldova trebuie să își păstreze cursul european și trebuie să adere la valorile europene, având în vederea situația geopolitică actuală. 

Profesorul Petrișor Peiu a avut o prelegere despre situația economică a Republicii Moldova și despre costurile unei eventuale Uniri cu România după modelul german. În această analiză am putut remarca faptul că situația economică a Republicii Moldova este îngrijorătoare, iar din cauza exodului populației dintre Prut și Nistru, această țară ar putea dispărea în următorii 20/30 de ani. 

Diferența de performanță economică între România și Republica Moldova „crește cu pantă lină”, făcând posibilă reunificarea cam în orice moment din următorii 20 ani, dar asta numai în condițiile în care Republica Moldova nu va avea accidente de parcurs gen „episodul Voronin 2001-2009”.

Jurnalistul TVR, Cătălin Ștefănescu, a ținut să atragă atenția asupra stereotipurilor și a percepției publice  din România față de basarabeni.  

”Le-am povestit unor prieteni din Cluj că am fost și am văzut un avanpost al Armatei a 14-a. E un spectacol trist care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Eu nu cred că există un spațiu internațional comun între România și Republica Moldova. S-ar îmbunătăți cu ceva percepția publică de o parte și alta. Există în România percepția că toată lumea de peste Prut vorbește doar rusa.”

Jurnaliștii  români de la Chișinău și București își doresc în special formarea de redacții conexe, atât în România cât și în Republica Moldova, pentru a crea un spațiu informațional comun. Acest subiect a devenit cel mai fierbinte punct al dezbaterilor, iar în cursul acestui an se anunță o nouă reuniune și acordarea unor burse speciale pentru tinerii jurnaliști din Republica Moldova.   

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*