Ultimele Știri

Retrospectiva evenimentelor de la Odesa

46 de morți la Odesa

Înainte de 02 mai

Piața Kulikove Pole din centrul orașului Odessa a fost folosită ca cimitir de  închisoare, înainte de a  fi transformată  într-o  piața pentru demonstrații și parade.  În perioada sovietică, actuala clădire a Federaţiei  Sindicatelor a servit ca sediu pentru Comitetul Regional al Partidului Comunist. Ea a fost reconstruită de mai multe ori. Cel mai recent, ea servește ca sediu pentru Federația Sindicatelor locale și închiriază spații de birouri.

La sfârșitul lunii februarie, după ce fostul președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici a fost demis de „Revoluția EuroMaidan”,  activişti care nu doresc integrarea în Uniunea Europeană au înființat tabăra Anti-Maidan în Piaţa Kulikove Pole, lângă sediul Sindicatelor.

Tabăra a fost centrul de activitate pentru militanţii pro-ruşi care cer  federalizarea Ucrainei – punct de vedere susţinut şi de Kremlin, fapt ce favorizează dezmembrarea Ucrainei. Acesta a fost locul unde au avut loc  mitinguri săptămânal unde s-au adunat până la câteva mii de participanți.

Cetățenii pro-Ucraina au cerut de foarte mult timp ca autoritățile să interzică tabăra.

-

 

2 Mai

În seara de 02 mai, echipele de fotbal Chernomorets (Odessa) și Metallist (Kharkiv) au avut programat o partidă la Odessa. După protestele EuroMaidan începute în noiembrie, suporterii echipelor de fotbal din Ucraina au început tradiția de a organiza un marș pașnic în sprijinul unității Ucrainei ca națiune. Marșul a fost organizat la Odesa pe 2 mai la ora 15:oo.

În ultimele cinci luni în Odesa au avut loc, de asemenea, mitinguri politice Anti-Maidan. Unul a avut loc pe 1 mai, când activiștii Anti-Maidan și partidele de stânga au luat parte la un marș pașnic.

A doua zi, însă, protestarii pro-ruşi au devenit violenţi. Pe pagina Anti-Maidan de pe rețeaua socială Vkontakte preferată de militanţii pro-ruşi s-au făcut apeluri pentru a opri forțat marșul pro-ucrainean și au anunţat o adunare pe bulevardul Oleksanrivkiy, în apropiere de marșul organizat de suporterii ucraineni.

Pe pagina respectivă militanţii pro-ruşi  anunţau că vor acţiona în consecinţă cu  evenimentele sângeroase care au avut loc la Donetsk  pe 27 aprilie, unde militanţii pro-Ucraina au fost bătuţi de pro-ruşii susţinuţi de Kremlin.

-

 

Militanții pro-ruşi  au venit înarmaţi la protest

Cu o oră înainte de marș, aproximativ 200 de tineri s-au adunat la locaţia  stabilită.

Ei au venit gata de luptă. Au avut arme, cuțite și purtau căști de protecție și veste antiglonț. Ei s-au comportat agresiv și au început să demonteze trotuarul, au pregătit pietre pentru a arunca în adversarii lor.

În același timp, aproximativ 1.000 de suporteri pro-Ucraina s-au adunat în Piaţa Sobornaya.

Doar câţiva zeci de membri ai unităților de auto-apărare Maidan erau prezenţi la marş, o organizație paramilitară patriotică formată în timpul EuroMaidan pentru a sprijini revoluția, erau echipaţi pentru a apăra mulțimea.

Atmosfera a fost calmă în piață. Fanii celor două echipe din Odessa și Harkov au cântat imnul național ucrainean împreună, au scandat lozinci patriotice, cum ar fi „Odesa, Harkov, Ucraina” și au cântat cântece împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

În momentul în care fanii s-au adunat într-o coloană și a început marșul spre stadion, membrii unității de auto-apărare Maidan au fost informați cu privire la faptul că mai multe sute de suporteri agresivi Anti-Maidan vin către piaţa de pe strada Hrecheska şi vor să atace coloana de demonstranți pașnici. Poliția nu a reușit să separe cele două grupuri.

Unităţile de auto-apărare Maidan au format un lanț și au protejat cu scuturile fanii la intersecția cu strada Hrecheska. Dar scuturile nu i-au oprit pe atacatori. Ei au aruncat cu pietre și grenade fumigene în coloană. Ca răspuns la explozii, suporterii și patrioții ucraineni au răspuns imediat și au aruncat cu petarde și grenade  fumigene în atacatori.

Strada era plină de fum, iar atacatorii s-au retras pe strada Hrecheska. Cu toate acestea, mulţi  fanii pro-ucraineni au fost răniți cu pietre, fiind  loviţi în față și cap.

În timp ce  membrii ai unităţii de auto-apărare Maidan au format o linie în fața mulțimii pro-ucraineane, care se protejau şi pe ei înșiși, cu scuturile, ofițerii de poliție au format o linie similară în faţa grupului Anti-Maidan. Militanţii pro-ruşi au aruncat cu pietre în aceştia. Grupul Anti-Maidan a fost depășit numeric și a trecut în defensivă, iar suporterii ucraineni furioşi i-au urmărit şi atacat cu pietre inclusiv pe străzile laterale.

-

 

Focuri de armă trase de militanţii pro-ruşi; prima persoană ucisă 

Un militant pro-rus, înarmat cu o mitralieră Kalashnikov, a deschis focul pe un culoar care ducea la strada principală din Odesa, Derybasivskaya. Un glonț a lovit un tânăr suporter ucrainean în piept, omorându-l. Alte câteva zeci de persoane lovite cu pietre au fost luate cu ambulanța. După ce s-a deschis focul, violența a escaladat.  Femeile și persoanele în vârstă  pro-Ucraina care participau la marș au început demontarea pavelelor și le-au cărat la baricada dintre cele două grupuri. La scurt timp, alți susținători pro-ucraineni au adus benzină și spumă de plastic, iar femeile au început amestecarea cocktailurilor Molotov chiar pe strada Derybasivskaya.

 


Un clip de patru minute care prezintă confruntarea și focul din afara clădirii Sindicatelor şi Comerțului de pe 02 mai.

După mai multe ore de lupte de stradă s-au înregistrat patru morți şi peste o sută de răniți

Ofițerii de poliție au încercat să îi protejeze pe luptătorii Anti-Maidan, dar au fost aruncate în direcţia lor cocktailuri Molotov și pietre. Partea pro-ucraineană a început să folosească arme de foc, de asemenea.

Luptele de stradă au continuat timp de mai multe ore, curmând viețile a patru oameni și rănind aproximativ 100 de persoane. Șeful adjunct al poliției din Odesa, Dmitriy Fuchedzhy, și redactorul-șef al ziarului on-line local Dumskaya.net, Oleh Konstantinov, au fost printre răniți.

În jurul orelor  17:oo, activiștii pro-ucraineni au capturat o autospeciala a pompierilor și au condus-o spre grupul de militanţi pro-ruşi, folosind tunul de apă pentru a dispersa mulțimea. Suporterii ucrainieni i-au urmarit pe adversarii lor, i-au bătut pe cei pe  care i-au prins, în timp ce membrii unităţii de auto-apărare Maidan au încercat să-i scape de la linșaj pe  victimele lor. Până în acest moment, 74 de ambulanțe au fost la faţa locului. După ce protestatarii Anti-Maidan au fost alungați, activiști pro-ucraineni au mers în Piaţa Kulikove Pole  pentru a distruge tabăra militanţilor pro-Rusia. Aproximativ 2.000 de activiști pro-ucraineni au atacat tabăra, unde aproximativ 200 de militanţi AntiMaidan mai erau prezenți. 

 Poliția din Odesa apară militanţii pro-ruşi în timp ce un om este văzut folosind o mitralieră din spatele lor.

Militanţii pro-ruşi fug în Casa Sindicatelor 

Activiștii  au dat foc la corturi și la scenă.  Oleksiy Alba membru al consiliului regiunii a făcut apel la pro-ruși să părăsească tabăra şi să fugă în clădirea Sindicatelor. 

Pro-ucrainenii au atacat clădirea cu pietre și cocktailuri Molotov, în timp ce suporterii Anti-Maidan au aruncat cu cocktailuri Molotov de pe acoperiș. 

 Mai multe sticle de benzină şi petarde au fost aruncate de activiștii din afară, astel a izbucnit focul la intrarea din față și ferestrele celui de-al doilea și al patrulea etaj, care s-a răspândit rapid.

Clădirea în flăcări a surprins mai multe persoane în interior. Opt dintre ele au murit după ce au sărit de la etajele superioare încercând să scape de foc. Mai mult de 20 de persoane au murit prin intoxicare cu fum.

În același timp, activiștii pro-ucraineni au salvat  mai multe zeci de persoane din camerele de la etajul al doilea și al treilea. 

Pompierii nu au acţionat la timp

Pompierii au ajuns la o oră după ce a început incendiul. Mai mult de 100 de persoane din interiorul clădirii au fugit pe acoperiș. Ofițerii de poliție, care au sosit după ce focul a fost stins, i-au luat afară și i-au arestat. Unii suporteri pro-ucraineni au încercat să-i atace, dar au fost din nou opriţi de către membrii unităţii de auto-apărare Maidan.

 2 Mai cea mai sângeroasă zi în Odesa după evenimentele din 1918  

 Evenimente de pe 2 mai au fost cele mai sângeroase după conflictul civil din 1918 din Odesa, unde grupurile revoluţionare pro-bolşevice i-au atacat pe evrei.

Numărul total al victimelor se ridică în prezent la 46 de morţi. Unul dintre cei morți este Vyacheslav Markin membru al Consiliului orașului Odesa. Oleksiy  Alba, care ia condus pe oameni în interiorul clădirii Sindicatelor, a supraviețuit.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*