Ultimele Știri

Restart dezastruos. S-a redeschis bursa de la Atena, după cinci săptămâni

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisă luni, după cinci săptămâni în care activitatea a fost suspendată

bursa de valori

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisă luni, după cinci săptămâni în care activitatea a fost suspendată. Tranzacțiile cu acțiuni au fost oprite începând cu data de 29 iunie, când Guvernul elen a închis băncile și a impus restricții asupra mișcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenții îngrijorați de întreruperea discuțiilor dintre Grecia și creditorii săi internaționali, transmite Reuters.

Băncile grecești și-au redeschis porțile pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricțiile asupra mișcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit inițial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

ORA 14:00 După numai câteva minute de la deschiderea bursei, aceasta înregistra deja cele mai scăzute valori din istoria sa. Aproape toate valorile au fost pe minus. Cel mai mult au avut de suferit acţiunile bancare, care reprezintă aproape o cincime din totalul bursei. Acţiunile celui mai mare grup bancar, Banca Naţională a Greciei, au înregistrat pierderi de 30%, depăşind astfel limita minimă de variaţie într-o singură zi.

Deşi celelalte pieţe financiare europene priveau cu prudenţă redeschiderea bursei de la Atena, temerile investitorilor au fost calmate de măsurile Băncii Centrale Europene – scăderea la un nivel record a ratei dobânzii, asigurarea de lichidităţi.

Astfel, indicii bursieri la Paris şi Berlin sunt chiar în uşoară creştere – sprijiniţi şi de rezultatele bune obţinute de actori financiari importanţi ca HSBC, Commerzbank sau Heineken.

Totuşi, în Grecia, restricţiile pentru lichidităţi sunt în continuare în vigoare – limita maximă a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este de 420 de euro pe săptămână.

ORA 09:00 La Atena se reia luni activitatea la bursă, după o pauză de cinci săptămâni. Oamenii de afaceri se aşteaptă la o zi cu pierderi, pe fondul problemelor economice şi al incertitudinii decizionale. Specialiştii spun că posibilitatea de a vedea chiar şi o singură creştere este aproape zero.

Bursa a fost închisă pe 26 iunie chiar înainte de introducerea măsurii controlului capitalului, menită să stopeze transferul masiv de euro în străinătate.

Comisia Europeană estimează că Grecia va reintra în recesiune în acest an. Analiştii cred că masurile din planul de salvare convenit cu creditorii internaţionali vor fi greu de aplicat, în special pe fondul bătăliei politice interne.

Luni, la Athens Stock Market va fi permisă, cu unele restricții, achiziționarea de acțiuni. Capitalul pentru aceste achiziții va trebui adus în Grecia din străinătate sau va fi în numerar, conform deciziei ministrul elen de Finanțe, Euclid Tsakalotos.

Decizia privind redeschiderea Bursei a fost luată în urma întâlnirii dintre Euclid Tsakalotos și ministrul Economiei, Giorgos Stathakis, cu reprezentanții creditorilor internaționali — UE, BCE, FMI și fondul de salvare al zonei euro (ESM).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*