Ultimele Știri

Republica Moldova, tot mai aproape de NATO

Chiril Gaburici și Jens Stoltenberg

După ce premierul moldovean Chiril Gaburici a discutat la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre consolidarea parteneriatului între Alianţa Nord-Atlantică şi Republica Moldova, la Chișinău, chiar în această primăvară NATO își va deschide un birou.

Imediat după întâlnirea premierului de la Chișinău, Chiril Gaburici cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, președintele moldovean Nicolae Timofti a convocat pentru mâine, 23 martie, Consiliul Suprem de Securitate pentru a fi discutate probleme de securitate națională în contextul evoluțiilor geopolitice regionale.

Toate aceste acțiuni de peste Prut sunt reliazate în favoarea unei apropieri de Alianţa Nord Atlantică, iar în perioada următoare chiar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, va vizita Republica Moldova.

„Ce ține de Secretarul General NATO vreau să vă spun că o să avem o colaborare mai bună, decât a fost până acum, în special pe sectorul securității naționale, fiind în situația geopolitică în care ne aflăm astăzi avem mare necesitate. Acesta urmează să vină la Chișinău”, a declarat Chiril Gaburici la revenirea în țară.

Despre o apropiere a Republicii Moldova față de NATO se va discuta și la Consiliul Suprem de Securitate convocat de Nicolae Timofti, care declara acum câteva zile că pentru a asigura securitatea țării, e nevoie de o colaborare cu NATO.

„Armata moldovenească trebuie reformată, trăim alte timpuri, în care există amenințări asupra statului nostru. Există pericolul unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova. Șansa noastră este apropierea și colaborarea cu blocul NATO. Îmi pare rău că, atunci când a fost momentul, nu ne-am apropiat mai mult de NATO”, afirma Nicolae Timofti.

Aceste anunțuri vin în condiţiile în care Kremlinul n-a ezitat, în repetate rânduri, să condamne apropierea NATO de graniţele sale şi chiar a invocat posibile represalii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*