Ultimele Știri

Republica Moldova poate pierde 900 de milioane de dolari

Republica Moldova ar putea pierde suma de 900 de milioane de dolari, în urma plasamentelor băncilor moldovenești în băncile din Rusia. Rusia se confruntă cu o gravă criză economică, iar rubla a luat-o puternic la vale în disputa cu monedele de schimb occidentale. Pierderea acestei sume ar putea arunca micuțul stat ex-sovietic într-o puternică criză economică.  

Leul moldovenesc se zbate cu greu să supraviețuiască și se află într-o continuă depreciere, fapt ce atenționează dependența de situația economică a Federației Ruse. Banca de Economii a Moldovei a fost jefuită cu ajutorul politicienilor de la Chișinău, care au sprijinit într-un mod dubios un controversat om de afaceri rus. Cetățeanul Federație Ruse, are și cetățenie moldovenească, astfel el a reușit cu sprijinul politicienilor corupți să devină acționar majoritar la BEM. 

Începând cu luna iunie a anului 2013 și până în prezent băncile din Republica Moldova au făcut plasamente în băncile rusești în valoare de 900 de milioane de dolari. BEM a fost reîntoarsă în proprietatea statului în urma unei decizii luate de o instanță judecătoarească, chiar în ziua alegerilor parlamentare.

Trei bănci din Moldova au depus banii „în câteva bănci din categoria doi și trei din Federația Rusă”, afirmă șeful Comisiei parlamentare pentru economie, Veaceslav Ioniță. „Băncile din Moldova, au dreptul legal de a face plasamente în alte țări, dar societatea trebuie să primească răspuns la întrebările: în ce măsura Regulamentul BNM protejează banii cetățenilor în urma unor astfel de plasamente? Au încălcat sau nu băncile din Moldova regulamentele și măsurile prudențiale ale Băncii Naționale a Moldovei?”.

„Reiese că noi solicităm asistență financiară de la europeni, așteptăm investiții străine în Moldova, dar, în același timp, ducem banii noștri în Rusia – o țară nu tocmai sigură pentru plasarea securizată a banilor”, a menționat Ioniță. El a estimat că riscul ca Moldova să piardă acești bani este foarte mare: „Sper foarte mult că banii nu au fost plasați în ruble rusești. În acest caz ar fi urât de tot!”, a apreciat Veaceslav Ioniță pentru publicația DW.

Potrivit lui, scoaterea, într-un an şi jumătate, a 900 milioane de dolari din țară nu avea cum să nu se răsfrângă negativ asupra cursului de schimb valutar. Astfel, leul moldovenesc este în cădere lentă de mai bine de un an, Banca Națională a Moldovei fiind nevoită să vândă, numai săptămâna trecută băncilor comerciale, peste 30 de milioane de dolari, pentru a se evita un deficit de valută pe piață.

Veaceslav Ioniță estimează că anul 2015 va fi unul greu pentru Republica Moldova dacă nu va fi ajustată urgent politica bugetar-fiscală: „Există un risc mare în ceea ce privește cursul valutar. Nu știm ce va fi cu depunerile cetățenilor în băncile plasate sub administrarea Băncii Naționale a Moldovei (Banca de Economii și Banca Socială – n.n.), plus deficitul bugetar enorm pentru anul viitor – de minim 5% din PIB”.

Nici prognozele economice făcute de ex-premierul moldovean Ion Sturza (datorită căruia Moldova a reușit să reziste în fața crizei financiare din Rusia din 1998) nu sunt îmbucurătoare. Potrivit lui, situația în țară poate deveni „dramatică” în condițiile în care doi parteneri economici importanți, Rusia și Ucraina, se află în prag de colaps economic.

Zeci de mii de moldoveni sunt pe cale de a se întoarce din Rusia, presați economic și administrativ. „După devalorizarea rublei rusești, nu mai are sens să muncească pe gratis. Respectiv, remitențele, care în mare parte vin din Rusia (peste 60 la sută), se vor reduce esențial. Sistemul financiar-bancar din Moldova – no comment. Colac peste pupăză însă, se pare că, între timp, s-au „evaporat” din sistem niște „bănuți” (cam 10 miliarde de lei).

La aceasta a contribuit evident politica întârziată și ciclică a Băncii Naționale vis-à-vis de cursul de schimb și, în consecință, țara suportă pierderi masive din rezervele valutare. Un alt pericol: 80% din energia electrică vine din Transnistria, de la un singur furnizor (Centrala de la Cuciurgan aflată în proprietatea unei companii ruse – n.n.), fără alternativă”, susține Ion Sturza.

El i-a îndemnat pe guvernanți să se apuce de lucru și să nu viseze la cadouri de Crăciun. „Se pare că anul acesta Moșul va ocoli Moldova!”, a conchis ex-premierul Ion Sturza.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*