Republica Moldova își alege președintele pe 30 octombrie

Marș unionist la Chișinău

Republica Moldova va organiza alegeri prezidenţiale la 30 octombrie, a anunţat vineri Parlamentul de la Chişinău citat de Reuters, care precizează că va fi prima dată când liderul acestei ţări este ales prin vot direct după 2001.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis la începutul lunii martie că modificarea Constituţiei din anul 2000, prin care s-a decis ca preşedintele ţării să fie ales de către Parlament, a fost neconstituţională şi a dispus astfel revenirea la vechea formă a Legii fundamentale, prin care şeful statului este ales de cetăţeni, prin scrutin universal.

Astfel, următorul preşedinte al Republicii Moldova va deveni al treilea din istoria ţării din 1990 şi până în prezent care va fi ales prin vot universal.

După mandatele lui Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, Constituţia a fost modificată, Vladimir Voronin fiind ales de Parlament. După încheierea mandatului acestuia, în 2009, au urmat trei ani şi jumătate de instabilitate, timp în care au fost numiţi trei preşedinţi interimari.

Actualul şef al statului, Nicolae Timofti, a fost ales de către Parlament în martie 2012. Mandatul său a expirat luna trecută, dar el va rămâne în funcţie până când va putea fi învestit succesorul său.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *