Ultimele Știri

Reportaj: Suporterii reinventează fotbalul românesc

Fotbalul adevărat se naște și trăiește în curtea școlii, printre blocuri sau pe câmp, iar copilăria rămâne marcată de sportul făcut rege doar prin devotament și dăruire. Aceeași rană care a început să sângereze pe terenul improvizat pe asfaltul străzilor din localitatea natală, a desemnat jurământul fotbalului romantic, acel de care ai rămas îndrăgostit toată viața și îl vrei prezent la echipa ta.

Chiar dacă echipele cu tradiție din capitală au dirijat de-a lungul anilor performanțele fotbalului românesc, provincia a susținut spectacolul prin continuitatea sa de a inversa rezultate și clasamente. Altfel spus, veșnicia s-a născut la țară și în fotbal, până într-un moment. Atunci când fotbalul romantic s-a transformat într-o afacere pentru profitori. Într-un cuvânt – patroni, care nu au înțeles fenomenul fotbalistic, ci doar au adulmecat resursele financiare.

O simplă privire peste situația actuală a fotbalului românesc te-nspăimântă. Steaua a devenit FCSB, Dinamo este în insolvență, Rapidul abia de supraviețuiește în prima ligă, Craiova nu mai există decât reinventată fals de primărie, iar celelalte echipe sunt necunoscute. Totuși după cortină așteaptă să-și facă apariția un nou val de idei care va salva de la faliment fotbalul românesc.

Acei împătimiți încurabili care au descoperit frumusețea fotbalului în curtea școlii și apoi pe stadionul echipei locale s-au unit pentru a reînființa spiritul Timișoarei, Vasluiului, Sibiului și Piteștiului. Dacă cu o floare nu se poate face primăvară, atunci cele patru vor înfrumuseța cu siguranță fenomenul fotbalistic din România. Acesta a reprezentat și motivul pentru care proiectele fotbalistice din ţară, susţinute de su­porteri, s-au reunit la Sibiu în cadrul turneului „Fotbal fără patroni”.

IMG_0110

IMG_0010

IMG_0139

IMG_9927

Mitul preferinței baschetbaliste din Sibiu s-a spulberat măcar pentru o zi în Sala Transilvania, pentru că spectacolul galeriilor de fotbal din țară s-a mutat acolo împreună cu cel al jucătorilor lor. Încă de la intrarea în sală se simțea forfăitul suporterilor care-și aranjau cu grijă steagurile pe gard și mesajele în tribună. FC Argeş 1953, resuscitată după era Penescu și gazda LSS Voinţa Sibiu, apărută după dispariţia fostei divizionare A, și-au împărțit tribuna I, ca FC Vaslui 2002, fără Porumboiu, și ASU Politehnica Timișoara, noua mândrie a bănățenilor, să stea la tribuna II-a.

IMG_9881

IMG_0115

Recitalul fanilor a debutat odată cu primul minut al partidei dintre FC Argeş 1953 Piteşti și LSS Voinţa Sibiu, lăsând în umbră desfășurarea amicală a celor două echipe. Fiorul pierdut al cântecelor de pe stadioane s-a trezit într-o sală părăsită ani buni de fotbal, iar mărturia veridică s-a resimțit și respirat în aerul dezghețat de fumul torțelor. Jucătorii își duceau meciul său pe teren, iar fanii în tribună cu fair-play-ul ca temă a zilei.

IMG_9956

„Poli Timișoara/Exemplu pentru toată țara, Dobrin înlăcrimat vă vede/Cum zborul vi l-ați luat, Fiii lui Ștefan cel Mare/Pe baricade în continuare, …și cel mai important/ Voința nu moare!”, a răsărit din cer ca o adiere emoțională, iar tăcerea s-a instalat pentru prima dată în centrul Sibiului. Fiecare ultras din sală și-a adjudecat partea sa din mesaj, în timp ce fotbaliștii trăgeau de prima victorie de onoare. Gazdele au reușit să se impună pe finalul meciului, cu scorul de 4-3, iar zgomotul s-a transferat în cealaltă baricadă. „Poli Timișoara” a pus stăpânire pe atmosferă, fiind obișnuiți să impresioneze de mai mult timp localitățile echipelor mici din Liga 4, dar și restul țării sub ecou. Abia de se mai deslușeau cântecele moldovenilor debutanți, care au străbătut jumătate din țară pentru a lansa la unison cu ceilalți ultrași un semnal de alarmă patronilor care investesc în fotbalul românesc.

Victoria timișorenilor mult mai experimentați a venit fără echivoc în Sala Transilvania, astfel că finalistele prindeau contur în prima ediție a „Turneului fără patroni”. Ultima runda nu a făcut decât să confirme superioritatea Politehnicii Timișoara și Voinței Sibiu. În finală, prudența jucătorilor s-a evidențiat cel mai mult până când alb-violeții au deschis scorul prin Tulcan. Presiunea vasluienilor creștea minut cu minut până la finalul primei reprize, care a suspendat deznodământul de pe teren în favoarea celui din tribună. „Să stai să plângi e mare păcat/Ieși singur din acest căcat/Clădește-ți propriul club curat”, a fost îndemnul bănățenilor pentru restul țării amorțite de iarnă.

IMG_0387

În ultima repriză s-au evidențiat doar portarii, ca abia în ultimele minute sub presiunea sutelor de fani, Făgeţan să ducă rezultatul la 3-0 printr-o dublă. Degajarea euforiei a venit abia după fluierul final, când cupa acestui turneu a valorat atât pentru jucători, cât și pentru fani, mai mult decât un trofeu. De fapt, a reprezentat un prim omagiu ideii de sacrificiu a suporterilor pentru culorile alb-violet, care au invadat terenul de joc în cel mai senin week-end al fotbalului românesc.

IMG_0287

Poli Timișoara

Aflat la prima ediție, „Turneul fără patroni” va trece din Transilvania în inima Banatului, unde suporterii, ca și organizatori și participanți, speră să implice mai multe echipe renăscute sub egida adevăratei pasiuni fotbalistice.

GALERIE FOTO:

IMG_9977

IMG_9905

IMG_9901

IMG_0011

IMG_9928

IMG_9867

IMG_0454

IMG_0399

IMG_0381

IMG_0368

IMG_0141

IMG_0008

IMG_0139

IMG_0450

IMG_0140

IMG_0515

IMG_0314

IMG_0303

IMG_0281

IMG_0207

IMG_0199

IMG_0122

IMG_0106

IMG_0067

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*