Ultimele Știri

Remus Pricopie și proaspătul interes față de manualele școlare vechi de peste un deceniu

Licitația pentru manualele școlare va începe anul acesta mai devreme decât anul trecut. Procedeul ce se va desfășura în luna februarie, va fi susținut pe baza unor noi reguli, potrivit lui Remus Pricopie, care a precizat că anul acesta s-a apelat pentru prima dată la legea achizițiilor publice.

Ministrul Educației a precizat că motivul pentru care s-a apelat la legea achizițiilor publice este acela că „juriştii şi economiştii au precizat foarte clar că, în absenţa unui alt instrument legisaltiv, nu ai cum să faci selecţie de câteva milioane de lei fără să respecţi legea achizţiilor publice”. Acesta a adăugat că procedurile de licitație pentru manuale se vor desfășura de data aceasta după ”reguli mai clare: „Probabil că anul acesta vom începe procedurile de licitaţie în februarie. Speranţa mea este că o vom începe în februarie după nişte reguli mai clare”.

Pricopie și-a format un discurs în care încearcă să evidențieze importanța manualelor și mai ales, modul în care acestea au fost neglijate timp de peste zece ani. Acesta a precizat că îi va cere Institutului de Știința Educației să verifice acest caz al dezinteresului față de manualele de care dispune România.

„Avem obligaţia să respectăm adevărul, iar adevărul este următorul: timp de aproape zece ani nimeni nu s-a ocupat de manuale în România, nimeni. Adică manualele tipărite în 2004, în 2003, unele sunt tipărite în 1998, au fost retipărite, adică multiplicate, şi distribuite elevilor. Motiv pentru care am ajuns într-o situaţie gravă, pe care voi cere Institutului de Ştiinţa Educaţiei să o verifice, şi anume că suntem unul dintre puţinele cazuri în care un stat, timp de 10 sau 14 ani, nu s-a interesat deloc de manuale”.

De asemenea, ministrul a pus accent și pe faptul că elevii dețin multe materiale didactice care nu au aprobarea MEN.

„Deci această industrie de a vinde sub eticheta MEN auxiliarele didactice într-o piaţă, şi folosesc cuvântul «piaţă», unde avem 3.500.000 de potenţiali cumpărători, nu mai poate să meargă mai departe. Eu înţeleg supărarea editorilor, eu înţeleg scandalul pe care l-au făcut timp de un an şi jumătate, inclusiv acuzaţii, să nu uităm că am plângere penală la DNA pentru licitaţia manualelor. Nicio problemă se va verifica şi vom vedea cine se află în ilegalitate şi cine nu”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*