Ultimele Știri

Religie versus terorismul global

religie vs terorism

Un fenomen tot mai frevcent și tot mai bine pus la punct a luat amploare în rândul societății.

Religia s-a transformat dintr-un fenomen personal, aproape intim, de conștiință, într-o suprafață infinită de explorare a conflictelor. S-a deviat de la respectul, recunoașterea, invincibilitatea, de la esența religiei și s-a ajuns la dispreț, desconsiderare, lipsă de respect și chiar la atacuri la adresa religiilor.

Conflictele iscate de-al lungul timpului au fost dintre cele mai variate, iar dacă n-au fost conflicte, adepți ai anumitor grupuri organizate au făcut posibilă demararea unor comportamente care să provoace, să ducă la fapte de terorism.

În comportamentul actual al societății s-a impregnat destul de intens dorința de răzbunare, dorința de neutralizare, de anihilare, în plină concordanță cu provocările de zi cu zi.

Religia este una dintre cele mai actuale cauze de producere a conflictelor interumane, interculturale, pretutindeni.

De curând, în Paris, 12 angajați ai unei renumite publicații franceze cu tematică comediantă, ce au ca activitate realizarea unor caricaturi și materiale umoristice, au fost asasinați de un grup de indivizi aparținând religiei islamice.

Motivul atacului asupra publicației Charlie l-a constituit publicarea unor materiale ironice la adresa religiei islamice și a idolului islamic, Mohammed.

Este adevărat faptul că nicio persoană nu este îndreptățită a ironiza religia, rasa, culoarea, apartenența socială, integritatea fizică sau morală a altei persoane, însă e greu de stabilit o echitate între o faptă de ironie, într o caricatură și între un asasinat de o asemenea anvergură. Viața unei persoane constituie un preț prea mare în schimbul unei ironii.

E greu de crezut că o ideologie duce întratât de departe încât convingerile sunt materializate prin asemenea fapte barbare, lipsite de scrupule. De multe ori, întâlnim situații în care motivația economică depășește șablonul de omenie în care ar trebui să funcționăm ca societate, dar și religia a devenit un factor care dublează motivele de instituire a terorii în aceeași societate.

Oare ideologia religioasă permite anihilarea celui ce o ironizează? În mod cert, în Creștinism, nu găsim asemenea justificări!

Se pare că religia este independentă de moralitate. Este creștinismul atât de permisiv încât oricine poate atenta la stabilitatea acestuia, poate cere convertirea sau poate neutraliza principiile acesteia?

Unde s-a risipit conștiința umană?

Aproape zilnic au loc o multitudine de conflicte interumane, interreligioase, interstatale, toate acestea instituite de indivizi, care au scopuri, principii și idealuri diferite. Indiferent de scopul unei persoane, demnitatea umană, conștiința sunt atributele care ar trebui să primeze în comportamentul și activitățile noastre, să conștientizăm că nu avem dreptul de a curma integritatea niciunei alte persoane doar din răzbunare, pentru a ne face singuri ”dreptate”.

Liberul arbitru pare a-și fi pierdut conștiința și dreptatea, veritabilitatea!

Multitudinea de atentate teroriste, dintre cele mai bine puse la punct se nasc în urma invidiei, a dorinței de răzbunare, a foamei de putere, a reacțiilor adverse în urma faptelor de orice fel. Toate acestea au loc într-o societate în care cel mai puternic are dreptate, iar dacă nu are, încearcă să-și facă, și de cele mai multe ori, izbutește. Relația interumană s-a degradat întratât, încât interesele poartă cel mai important rol în corelația, în colaborarea dintre indivizi.

Indiferent de uniformă, de poziție socială, de culoare, rasă, indiferent de religie, apartenență politică sau socială, ar trebui să milităm pentru respectarea integrității fizice și morale a semenilor, pentru drepturile la demnitate, la viață, la libertate, la exprimare și să realizăm că acest lucru nu este o găelniță pentru societate, ci o necesitate în scopul libertății, siguranței și demnității umane.

Cum se face că tocmai cauzele care ar trebui să unească, să ne apropie ca oameni, ne dezbină și ne destabilizează mai mult?!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*