Ultimele Știri

Regulile în creditarea ipotecară sunt schimbate începând de astăzi. Ce se va întâmpla cu debitorii care urmează să fie executați silit

Regulile în creditarea ipotecară sunt schimbate începând de astăzi, în baza unei ordonanțe de urgență adoptată recent de Guvern. 

Înainte de a recurge la executarea silită, băncile sunt obligate să caute soluții pentru reducerea poverii financiare în cazul debitorilor cu probleme.

Banca trebuie să ofere în scris soluții debitorului și să reducă ratele pe o perioadă de până la un an, fie pentru că acestuia i-au scăzut veniturile, fie pentru că dobânda a crescut cu mai mult de două puncte față de momentul contractării împrumutului.

Prin urmare, executarea silită nu poate porni mai devreme de trei luni de la declararea scadenței anticipate a creditului.

Conform noilor reguli, debitorii pot fi executați silit doar după aproape nouă luni în care nu și-au mai plătit ratele deoarece, de acum, consumatorul poate solicita creditorului să vândă singur imobilul înainte de declararea scadenței anticipate sau a executării silite, având la dispoziție în acest sens cel puțin șase luni.

De asemenea, băncilor le este interzis să introducă noi comisioane sau să le majoreze pe cele existente pe perioada derulării contractului și nici să crească marjele fixe sau dobânzile fixe, coform profit.ro.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*