Reguli mai dure pentru cetățenii UE în UK. Ce promit cele două femei care se bat pentru postul de premier în Marea Britanie

  • Adelina Mitrache
  • 9 iulie 2016
  • Externe
marea britanie anglia ue uniunea europeana

La puțin peste două săptămâni după ce preocuparile legate de imigrație i-au împins pe mulți britanici să sprijine Brexitul într-un referendum, ministrul de interne Theresa May și ministrul energiei Andrea Leadsom au promis amândouă că vor restricționa libera circulație a cetățenilor din UE.

Ambele candidate la postul de prim-ministru al Marii Britanii au promis că vor impune reguli mai stricte cetățenilor UE noi sosiți în Regatul Unit, în timp ce se confruntă cu un vot al membrilor de partid pentru a-l alege pe succesorul lui David Cameron.

„Persoanele care vin în vacanță sau călătoresc în interes de afaceri sau colaborează în domeniul științei vor putea să facă acest lucru, dar dreptul de ședere și dreptul de a lucra aici vor depinde de permisele de muncă”, a declarat Andrea Leadsom ziarului Times.

De asemenea, ea pare să sugereze că orice cetățean al UE care soșeste după data de 9 septembrie, când va fi ales un nou lider, nu ar mai putea să rămână în Marea Britanie protejat în virtutea regulilor UE:„Sub libera circulație a persoanelor nu trebuie să garantezi circulația gratuită pentru totdeauna”, a declarat ea.

Andrea Leadsom

Theresa May, care a obținut mai mult sprijin din partea parlamentarilor conservatori într-un vot joi, a afirmat la rândul ei că va schimba libertatea regulilor de circulație a persoanelor.

„Dacă eu sunt prim-ministru, vom ieși din Uniunea Europeană și o parte din aceasta va fi controlul liberei circulații”, a declarat May ziarului Daily Telegraph.

Controlul asupra numărului de noi sosiri în Marea Britanie a fost un factor major de decizie pentru mulți din cei 52% dintre britanici care au sprijinit părăsirea Uniunii Europene, dar Marea Britanie ar putea să accepte cetățeni ai UE în schimbul accesului la piața unică, mai notează Reuters.

Când britanicii au fost întrebați să aleagă între cele două, 48% dintre cei intervievați au declarat că sunt în favoarea menținerii accesului la piața unică, comparativ cu 37% care au spus că plafonarea imigrației din Europa este mai importantă, potrivit unui sondaj realizat de ORB pentru ziarul The Independent și publicat vineri.

Theresa May

In jur de 150.000 de membri obisnuiti ai Partidului Conservator la putere vor alege un succesor al lui Cameron pe 9 septembrie, aminteste Reuters.

In ceea ce s-ar putea transforma intr-o cursa devenita mai personala intre cele doua candidate, Leadsom a mentionat ca Theresa May nu are copii intr-un interviu acordat ziarului Times, noteaza de asemenea Reuters.

„Ea are eventual nepoate, nepoti, o multime de oameni, dar eu am copii care vor avea copii ce vor fi direct o parte din ceea ce se intampla in continuare”, a spus ea citata intr-un articol titrand: „Fiind mama, obtin avantajul asupra lui May”.

Ea a postat pe Twitter vineri noapte: „Este intr-adevar ingrozitor si exact opusul a ceea ce am spus. Sunt dezgustata”

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *