Ultimele Știri

Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, decorat de preşedinte, la 155 de ani de la înfiinţare

Regimentul-30-Garda

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea şi ministrul Mircea Duşa au participat, miercuri, la ceremonia de Ziua Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, prima unitate de gardă din Armata Română, înfiinţată acum 155 de ani, şeful statului decorând drapelul de luptă al unităţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu un ceremonial de militarii Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazu”, apoi a urmat raportul comandantului Regimentului, Bogdan Cernat.

După ce preşedintele a trecut în revistă formaţia şi a salutat-o, a decorat drapelul de luptă al regimentului cu Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de ofiţer. Iohannis s-a deplasat apoi către garda drapelului şi a fixat decoraţia, după care a înmânat brevetul comandantului unităţii, ceremonia de decorare fiind urmată de intonarea imnului de stat.

”Aniversarea Zilei Regimentului 30 Gardă «Mihai Viteazul» reprezintă un moment de bucurie pentru dumneavoastră, dar şi un eveniment cu semnificaţie. În urmă cu 155 de ani, la 1 iulie 1860, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna «actul de naştere» al Batalionului 1 Tiraliori. Astfel a început istoria unităţilor de gardă, o istorie cu pagini de glorie, curaj şi jertfe de sânge pe câmpurile de luptă. Militarii Regimentului 30 Gardă «Mihai Viteazul» continuă tradiţia şi istoria glorioasă scrisă de înaintaşi. Pentru cei mai buni dintre militarii Armatei României este o onoare să servească sub Drapelul de luptă al Regimentului 30 Gardă «Mihai Viteazul». De la soldat la ofiţer, toţi sunt adevăraţi profesionişti, mândri de faptul că sunt parte a Gărzii de Onoare. Astăzi, puternicul spirit de corp, seriozitatea, tradiţia şi camaraderia fac din Regimentul 30 Gardă «Mihai Viteazul», o unitate emblematică a Armatei României, gata oricând să îndeplinească misiunile primite”, a afirmat Iohannis, în discursul său.

Premierul interimar Gabriel Oprea a spus, la rândul său, că Regimentul 30 Gardă al Armatei Române este o structură cu totul aparte.

”Numele pe care îl poartă, al marelui domnitor Mihai Viteazul, este o dovadă a faptului că este o unitate de elită, o unitate care de-a lungul vremii şi-a atras admiraţia tuturor românilor prin modul exemplar prin care şi-a îndeplinit misiunile încredinţate, în special la ceremoniile oficiale”, a afirmat Gabriel Oprea.

Discursurile oficialilor au fost urmate de prezentarea unui exerciţiu de instrucţie de front de tip ”dreal-team” şi de defilarea trupelor. Ulterior, preşedintele a dezvelit statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*