Regele Mihai moare. Îl plânge cineva?

Regele Mihai se retrage din viaţa publică. Fostul monarh suferă de cancer şi a fost recent operat. Are leucemie, în metastază. Mihai I a decis la venerabila vârstă de 94 de ani, fiind născut pe 25 octombrie 1921. În aceste condiţii, a renunţat la tron în favoarea Principesei Margareta.  Când vorbeşti de Regele Mihai, care nu a mai fost văzut în public din noiembrie 2014, vorbeşti de o istorie nescrisă, de oameni de vârsta a treia care cred în monarhie, una care salvează România.

Regele nu a fost niciodată în istoria modernă la conducerea ţării, nu a condus ţara, a fost practic o insignă. O icoană, ceva abstract, o tradiţie, dar niciodată un factor de decizie. Dacă moare Ion Iliescu, are destui PSD-işti care să-l ducă pe ultimul drum. Dacă  moare Mircea Ionescu Quintus, venerabilul liberal ajuns şi el la vârsta de 98 de ani, deci mai bătrân cu 4 ani decât Mihai I,are PNL în doliu.

Casa Regală de România însă nu mai are de multă vreme tron, interesele acolo sunt conduse de Principesa Margareta şi de Radu Duda. Principele Nicolae a fost şi el trimis la plimbare după o aventură în urma căreia a devenit tată. Ce să mai spui de Paul Lambrino, o altă pată neagră, cu probleme în justiţie. Este aşadar clar că nu poţi decât să consemnezi anul 1944, unul de la care prerogativele Regeleui au devenit încet, dar sigur, simbolice.

Te uiţi la România şi îşi dai seama că în ziua de azi nici monarhia nu mai e ce a fost. Nu ştiu dacă trebuie însemna ceva, dar e la fel ca folclorul sau ca tradiţiile. Tradiţiile de Crăciun de la Săvârşin, sau ziua porţilor deschise în noiembrie la Palatul Elisabeta cu ocazia zilei de naştere şi a celei onomastice, sunt doar câteva exemple de care lumea şi-a mai adus aminte an de an că avem un rege. În momente grele, Casa Regală ne cere înţelegere în a aborda subiectul. Dar îl mai plânge cineva şi pe el? Înseamnă ceva Regele Mihai pentru români? Ce? Istorie? Încă o valoarea necunoscută. Sânge latin, mentalităţi balcanice… e trist!

loading...

One thought on “Regele Mihai moare. Îl plânge cineva?

  1. da, eu il voi plange

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *