Ultimele Știri

Reforma la început de drum

În urmă cu 10 ani, un bărbat aparent inocent promitea unei națiuni întregi schimbare, promitea medicilor, profesorilor, funcționarilor, tinerilor, întreprinzătorilor, studenților, elevilor, și pensionarilor, deopotrivă, un trai mai bun, o justiție dreaptă, instituții bine puse la punct și siguranță națională.

Binecunoscutul slogan ”să trăiți bine!” al stimatul Traian Băsescu s-a adeverit a fi foarte valabil în cazul familiei și apropiaților acestuia. Pe lângă nivelul de trai, noi, ca oameni avem nevoie de un ansamblu complex de ”unelte” pentru a ne simți oameni.

Nu toată lumea se identifică prin dorința pentru grandomanie, viclenie, impostură, valori promovate timp de 10 ani în mass-media românească, în frunte cu reprezentantul acesteia. Există foarte mulți oameni care își doresc o viață normală, chiar dacă termenul de ”normal” a devenit tot mai relativ și interpretabil.

Timp de 10 ani, decența a fost înocuită cu perversitatea, munca subtituită cu greva, profesionalismul cu improvizația, demnitatea cu nerușinarea, libertatea cu supunerea, mândria s-a manifestat cu capul plecat, corupția a luat locul corectitudinii, combinațiile au înlocuit afacerile și concurența loială.

Un deceniu în care în loc să investim în educație, și sănătate, în siguranța și securitatea omului, facem economii tocmai pe spatele acestor instituții. Ne-am autoanihilat ca națiune timp de un deceniu. În locul unei justiții drepte ni s-a arătat forță, impunere, viclenie, impostură și loialitate impusă față de un președinte de-a dreptul scandalos.

Acest an nu este despre impostură și viclenie, despre nedreptate sau despre nepăsare. Acest an ar trebui să fie despre o reformă, despre prosperitate, curaj, despre afinitate la valorile adevărate, la lucrurile omenești, despre libertate și demnitate. În acest scop, România a ajuns să-și aleagă din nou, după aproape un secol de la Marea Unire, perioadă în care, un alt conducător de origine germană, Ferdinand I a condus poporul român.

Ferdinand a fost succesorul tatălui său, Carol I, care a dobândit independența țării Românești, datorită căreia s-a redresat economia și a dotat statul cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. Așadar, noul președinte ales, Klauss Iohannis, se instalează la București cu o doză mai limitată de promisiuni, cu un entuziasm vizibil, cu un discurs mai echilibrat, lipsit de haoticul anterior, un om demn de luat în seamă.

Sperăm ca prin această schimbare să cunoaștem adevrata democrație, să cunoaștem, să experimentăm libertatea în toate formele ei, iar drepturile fiecăruia dintre noi să fie mai presus de interesele oricăruia dintre noi.

Acest deceniu ne-a dovedit veritabilitatea expresiei ”nimeni nu-i profet în țara lui”!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*