Reforma în educație, contestată de Academia Română! Reacția ministrulului Educației

  • Adrian Marinescu
  • 8 februarie 2016
  • Educație
academia romana

Academia Română se declară public nemultumită de felul în care Ministerul Educatiei vrea să schimbe din temelii invățământul în clasele V-VIII. Academicienii reclamă intenţia de a reduce numărul de ore la discipline fundamentale precum istoria, latină şi limba română.

Academia Română solicită ministrului Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, reanalizarea celor trei variante alte actualului Plan-cadru pentru învățământul gimnazial, alocarea unui număr optim de ore pentru disciplinele limba latină la clasa a VIII-a, limba și literatura română și istorie pentru întreg ciclul V-VIII, precum și pentru celelalte discipline de studiu, relatează Agerpres.

„Academia Română vă solicită elaborarea atentă a unor programe echilibrate, care să țină cont de principiile interdisciplinarității și complementarității, astfel încât învățământul gimnazial să-și îndeplinească în mod real misiunea: aceea de a forma cultura generală a elevilor și a pune bazele dezvoltării armonioase a tinerei generații”, se menționează într-un punct de vedere postat pe site-ul Academiei.

Potrivit Academiei Române, excluderea studiului limbii latine și diminuarea numărului de ore la limba și literatura română și istorie (…) reprezintă „un pericol”, reprezentanții forului motivând că „vârsta gimnazială, cuprinsă între 10-15 ani, este cea mai propice dezvoltării unei personalități armonioase, deopotrivă sensibilă, rațională și creativă”.

„Istoria cu deosebire oferă o perspectivă largă asupra realității, situată în orizontul devenirii, și asigură, astfel, cadrul de integrare și capacitatea de a răspunde provocărilor prezentului. Limba și literatura română dezvoltă capacitatea de înțelegere a noțiunilor, conceptelor, fenomenelor, dar și sensibilitatea, bunul gust, receptarea estetică. Și, desigur, atât de necesara capacitate de exprimare corectă și de structurare a unui discurs cu sens. Latina consolidează cunoștințele de gramatică, de logică, furnizează terminologia pentru majoritatea științelor exacte și, nu în ultimul rând, este purtătoarea unor valori care au stat la baza construirii civilizației europene moderne și contemporane”, precizează Academia Română.

Academia Română consideră că „propunerile acestui nou Plan-cadru compromit printr-un singur gest, insuficient cântărit, eforturile a generații de intelectuali responsabili și pun sub semnul pericolului însăși identitatea noastră”.

„Avem nevoie de stabilitate în domenii-cheie, cum este, de exemplu, istoria naţională, dar şi de inovare şi tehnologii noi în Educaţie. Dezbaterea centrată exclusiv pe aspecte cantitative este contraproductivă”, a spus Adrian Curaj.

Procesul de elaborare a planului-cadru pentru învăţământul gimnazial este în derulare, termenul asumat pentru adoptarea acestuia prin ordin de ministru fiind sfârşitul lunii februarie. Până în acest moment nu a fost luată o decizie anume, iar dezbaterea pentru găsirea celor mai bune soluţii continuă”, a mai spus ministrul.  

loading...

One thought on “Reforma în educație, contestată de Academia Română! Reacția ministrulului Educației

  1. Domnul Curaj este inginer de telecomunicatii !Si eu ma intre ,ce cauta un inginer in fruntea ministerului educatiei ?Asta habar nu are ce probleme sunt la nivel de gimnaziu si incearca scimbari absurde !Dictate de smecheri de matematica fzica etc ;Domnule Curaj , noi cei care ne zbatem cu scrisul exprimarea vocaularul , cunostintele de cultura generala , noi avem responsabilitatea unui examen si anume evaluarea tionala , care se da la romana !Adica nu-mi ajunge ca sustin si corecez in disperare teste de evaluare tot la doua saptamani ,pentru care NU SUNT PLATIT , nu-mi ajung ca corectez teze , simulari PENTRU CARE NU SUNT PLATIT !Nu-mi ajunge ca stau dupa ore ca prostu sa -i pregatesc pe copiipt teze examene si fac cel putin 4 6 ore in plus pe saptamana GRATIS acuma vii si dumneata cu aberatiile tale de inginer !Domnule draga , la nivel de gimnaziu elevii invata sa si faca un id si informatica lor consta in chaturi si vizionarea unor filme sexi sau chiar porno !Nu mai vorbesc de scrisul pe net !Care e un dezastru !Domnule ministru ,pe care mai bine nu l-am fi stiut , dumneata ignori faptul ca elevii romani de gimnaziu au inca probleme de scriere lectura si intelegereamesajului unui text ! Si dau examen la asa ceva !Testele Pisa ii situeaza pe locul 45 din cele 60 de tari testate ! Ce crezi mataluta cu mintea de fibra optica ,si anume ca nu conteaza ca elevii nostri nu prea stiu bine sascrie corect si sa se exprime ?Dumneata , cu mintea incalcita de idei tampite crei ca NOI PROFESORII DE ROMANA VOM MAI ACCEPA SA CORECTAM TEZE TESTE SIMULARI EXAMENE NEPLATITI SI SA RASPUNDEM DE SCRISUL ELEVILOR DACA NE IEI DIN BRUMA DE ORE PLATITE SI ITI MANIFESTI EXPRES DISPRETUL FATA DE LIMBA ROMANA ?Dumneata lupti impotriva limbii pentru care au murit stramosii ?Ce fel de jigodie nesimtita poti fi !!Pleaca domnule la telefoanele dumitale si nu otravi aerul educatiei !Tinerii au timp sa invete notiuni tehnice in licee de specialitate si in facultati !Acuma ei trebuie sa-si formee notiunile de baza de cultura generala!Ori mataluta crezi ca si imbecilul de ponta ca toti copiii se nasc cu tableta in patut si ca toti sunt niste supermani !Esti aberant ,domnule si nesimtit !Au fost atatea petitii observatii justificate prin care dascalii adevarati , nu inginerii te avertizau ! Nu tii cont de opinia nimanui ! Fiindca esti o bruta nerusinata !! DEMISIAAAAAAAAAAAAAAAAA CURAJ DACA VREI SA NU FII LINSAT 8DEMISIA SUSTINATORULE AL PLAGIATORILOR 8DEMISIA TU CEL CARE IEI BANI PE DEGEABA DE LA INCULPATUL OPREA !NU AI CE CAUTAIN FRUNTEA MINISTERULUI EDUCATIEI !esti un impostor si un neica nimeni cre vrea sa distruga invatamantul romanesc !MARS PANA NU TE SCALPAM CA NU MAI AI MULT ?GAGA TAMPIT !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *