Ultimele Știri

Referendum în Ungaria. Prima țară din UE care respinge cotele de imigranți

Ungaria organizează duminică, 2 octombrie, un referendum cu privire la planul Uniunii Europene privind cotele obligatorii de solicitanți de azil. 8,3 milioane de unguri, inclusiv cetățeni maghiari din Transilvania, sunt chemați să răspundă la întrebarea “Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?”.

Premierul ungar Viktor Orban așteaptă fără emoții validarea politicii sale de respingere a acestui plan și a promis să traducă rezultatul consultării “într-un sistem de legi”.

Pentru ca referendumul să fie declarat valid, este nevoie de o rată de participare de 50%, dar Viktor Orban se mulțumește și cu un număr mare de răspunsuri cu “NU” pentru a-și consolida poziția. Guvernul de la Budapesta susține că sistemul cotelor obligatorii pentru repartizarea de migranţi între statele membre, adoptat de Consiliul UE, în septembrie 2015, îi încalcă suveranitatea.

Premierul Viktor Orban a refuzat categoric să ia parte în schema de redistribuire a circa 160 de mii de migranti, propusă de Uniunea Europeană, cu scopul de a ușura povara care cade pe umerii Greciei și Italiei. Guvernul a propus astfel organizarea acestui referendum, măsură adoptată de parlamentul ungar la 10 mai 2016. În 5 iulie, preşedintele Janos Ader a stabilit ca dată de desfășurare, 2 octombrie.

Guvernul luiViktor Orban vrea să-i convingă şi pe maghiarii care nu votează în mod normal cu Fidesz să voteze împotriva cotelor. Un apropiat al acestei formaţiuni politice, istoricul Laszlo Tokeczki, a declarat, recent, la postul naţional de radio din Ungaria: “Feministele, homosexualii, evreii și ateii trebuie să ştie că s-a cam terminat cu ei dacă islamul câştigă”.

“Iubesc Ungaria așa cum e și nu vreau ca cineva să o schimbe la un ordin venit din afară”, a declarat premierul Orban, care se opune imigrației în Europa. El intenționează să traducă rezultatul consultării “într-un sistem de legi” în Ungaria, însă Comisia Europeană susține că referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*