Ultimele Știri

Recunoașterea vinovăției, speranța infractorilor la o pedeapsă mai blândă

Potrivit unei analize, peste 1.000 de infractori și-au recunoscut vinovăția, în nouă luni de la aplicarea noului Cod de procedură penală, semnând acorduri de recunoaștere a vinovăției. Acestea au fost mai dese în situațiile în care recunoașterea vinovăției putea încheia un proces doar cu primirea unor pedepse cu valoare financiară sau cel mult șapte ani de închisoare.

Posibilitatea acordului de recunoaștere a vinovăției a fost introdus la 1 februarie, anul acesta, prin noul Cod de procedură. Potrivit acestuia, procurorul poate încheia cu inculpatul un astfel de acord dacă pedepsele prevăzute pentru faptele sale, sunt pedepsite cu amendă sau cu cel mult șapte ani de închisoare.

Statisticile realizate de Ministerul Public arată că de la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală au fost semnate 955 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Multe dintre acestea s-au realizat în cazul de conducere a unei maşini fără permis sau sub influenţa băuturilor alcoolice sau accesarea ilegală a unui sistem electronic.

Dintre cei aproape 1.000 de inculpaţi care au recunoscut că au comis infracţiuni, 458 au fost implicați în dosare care privesc siguranţa publică. În această catgeorie intră în general șoferii autoturismelor, care au recunoscut fie că au condus mașini neîmatriculate sau fără a deține permis, fie că au condus sub infuența băuturilor alcoolice, refuzând să se supună testului de alcoolemie sau să meargă la un spital, la cererea polițiștilor. În această categorie sunt incluşi şi cei care nu au respectat regimul armelor şi muniţiilor sau au accesat ilegal un sistem electronic.

Cei care au fost cercetați de infracțiuni contra persoanei sunt în număr mai mic. Din această categorie au ajuns în fața instanței 133 de inculpați, dintre care 90 au săvârșit infracțiuni contra integrităţii corporale sau a sănătăţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*