Ultimele Știri

Reaudieri în Dosarul Referendumului! Dragnea la un pas de condamnare sau achitare?

dragnea

Dosarul Referendumului a avut un nou termen, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosar în care Liviu Dragnea vicepremier al României în funcție este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a fostului președinte Traian Băsescu.

Liviu Dragnea a negat acuzațiile aduse de procurorii DNA și a afirmat cu tărie că nu are cunoștință despre sms-urile primite de cetățeni. Dragnea a negat și faptul că le-a transmis liderilor locali să scoată lumea la vot prin orice metode. Ancheta a scos la iveală faptul că oamenii au fost scoși la vot cu autocarele, au existat cazuri de vot multiplu, ba chiar au votat și persoane decedate.

Instanța supremă a cerut reaudirea a patru persoane din județul Teleorman și a doi martori care nu au fost audiați până în acest moment. Următoare ședință va avea loc pe 22 aprilie, atunci procurorii anticorupție vor putea cere și o pedeapsă cu închisoare pentru Liviu Dragnea și ceilalți coinculpați.

Comunicat DNA

Învinuitul Dragnea Nicolae Liviu a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în:

– exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători

–  folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător)

– obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare

–  practicarea votului multiplu

– denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu

– practicarea „turismului electoral” – adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară;

– falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale

– falsificarea de semnături ale multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului

– votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală

– neaplicarea autocolantelor cu menţiunea „VOTAT” pe cărţile / buletinele de identitate ale votanţilor. (sursa: comunicat DNA)

Procurorii mai spun că Dragnea şi-a folosit influenţa de şef de partid pentru a obţine o prezenţă minimă de 60% la referendum. Procurorii spun că Dragnea a utilizat un sistem iformatic prin care a încercată să mărească artificial numărul de votanţi. Iată ce precizează DNA:

„În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al unui partid politic, învinuitul Dragnea Nicolae Liviu şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60 % la votul de la referendumul din 29.07.2012, care să garanteze validarea acestuia. Astfel, acesta a iniţiat o asociere formată din numeroase  persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*