Ultimele Știri

Reacțiile seismologilor după cutremurul de 4.2, din Vâlcea. Ce se va întâmpla în România în 2016

cutremur

S-a cutremurat pământul marți seara în județul Vâlcea, unde a fost înregistrat un seism de magnitudine 4,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimțit chiar și la Sibiu, spun specialiștii, o zonă unde au loc foarte rar astfel de evenimente.

Seismologii susțin însă că nu există motive de îngrijorare. Cutremurul a fost înregistrat la ora 20:56, în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, județul Vâlcea. S-a produs, spun experții, la o adâncime de 2 kilometri, și a fost resimțit pe o arie de 30 de kilometri în jurul epicentrului. Inclusiv la Sibiu.

Mircea Radulian, seismolog: „Este o zonă seismică cunoscută în România. Acest cutremur este un cutremur moderat și este produs destul de rar în timp, de aceea pare neobișnuit. Se pare că s-a simțit în anumite localități, Sibiu, Brezoi, Cisnădie, dar s-a simțit slab, fără nicio problemă.”

În această zonă, spun seismologii, au mai fost înregistrate cutremure. Cel mai mare – de magnitudine 6,4 pe Richter – a fost în 1916.

Mircea Radulian, seismolog: „Nu este activă cum este zona Vrancea, dar este, totuși, o zonă în care s-au format niște munți și sunt niste contacte de plăci acolo. Nu-s active, dar din când în când mai apar cutremure. Este un cutremur moderat, el e posibil să mai aibă o activitate de replici, să mai fie cutremure mici, nu prea multe, apoi să înceteze activitatea. Nu este motiv să ne îngrijorăm.”

Cel mai mare seism din ultimi 10 ani s-a produs în 22 noiembrie, anul trecut, în zona Vrancea, și a fost de magnitudine 5,7. Mișcarea tectonică a fost resimțită atunci și la București.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Reacțiile seismologilor după cutremurul de 4.2, din Vâlcea. Ce se va întâmpla în România în 2016

  1. Articol corect. Seismul nu are nici o legatura cu baza de la Deveselu (60 km).

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*