Ultimele Știri

Reacție neașteptată din partea uneia dintre cele mai mari bănci din România: Legea dării în plată este responsabilă de declanșarea crizei economice mondiale

Legea dării în plată va distruge valoarea proprietăților și va sărăci întreaga populație și este de vină pentru declanșarea crizei economice mondiale, crede Didier Colin, director general adjunct de risc la BRD, conform Profit.ro.

Francezul crede că legislația similară din Statele Unite ale Americii este responsabilă pentru cea mai mare criză economică la nivel mondial de după Marea Recesiune, după ce băncile au devenit proprietare pe cartiere întregi de locuințe.

Didier Colin consideră că legea dării în plată este de vină, în mare parte, pentru declanșarea crizei mondiale. Își susține afirmația menționând că băncile au devenit proprietare pe cartiere întregi de locuințe aparținând clasei mijlocii.

“Pentru că băncile nu erau pregătite pentru o astfel de situație – să administreze volume uriașe de proprietăți imobiliare – cartiere întregi au rămas pur și simplu pustii, conducând la dezastre sociale la nivel local și regional. În același timp, spirala falimentelor generate de înghețarea pieței creditului ipotecar a lovit multe sectoare economice – de la cel imobiliar până la construcții și transporturi, distribuție, bricolaj sau chiar profesii liberale precum arhitecții sau inginerii structuriști. S-au pierdut foarte multe locuri de muncă”, spune directorul adjunct de risc al BRD, a doua cea mai mare bancă locală.

Băncile din SUA au acordat, într-adevăr, preponderent credite de tip “non-recourse”, adică doar cu executarea ipotecii. Asta înseamnă că în situația în care debitorul nu mai poate achita ratele lunare, banca preia în proprietate ipoteca și nu se mai poate îndrepta și asupra altor venituri sau active ale datornicului, adică preia riscul de piață imobiliară, mecanismul propus și de legea dării în plată adoptată de Parlamentul României, potrivit Profit.ro.

“Aceste mecanisme sau legi de «plată în natură» au provocat cea mai gravă recesiune la nivel mondial după criză din 1929. Aceiași factori toxici tind să provoace aceleași rezultate toxice și probleme profunde cu efecte cronicizate”, spune Colin.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*