Ultimele Știri

Reacția Mişcării de Tineret 64 de Comitate, după arestarea liderului care intenţiona să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc

Mișcarea de tineret 64 de comitate (HVIM) a respins duminică acuzațiile României potrivit cărora intenționa să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc (Kezdivasarhely), în centrul României, informează agenția MTI.

hvim

HVIM a răspuns la declarațiile făcute de procurori ai unității de contraterorism și crimă organizată (DIICOT) din România care au anunțat că autoritățile au reținut un lider local al HVIM suspectat că intenționa să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în acest oraș marți în timpul sărbătorii naționale.

HVIM, care se descrie ca „radicali naționaliști”, a mai declarat că organizația sa din Ținutul Secuiesc a fost expusă la „hărțuieli și calomnii din partea serviciilor secrete” pe parcursul zilei trecute, notează MTI.

Ea adaugă că comunicatul de presă emis de serviciul român de informații SRI este „plin de minciuni” deoarece autoritățile nu au găsit „niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI”.

În timpul perchezițiilor efectuate, autoritățile nu au găsit nimic altceva decât „steaguri, T-shirt-uri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft și artificii pentru un tort de zi de naștere”, mai afirmă HVIM.

HVIM, al cărei nume se referă la numărul de comitate din Ungaria în interiorul frontierelor pre-tratatul Trianon, anunță că din cauza „calomniilor absurde” se va adresa tribunalelor internaționale, presei internaționale și organizațiilor de drepturi ale omului.

Creștin-Democrații ce coguvernează în Ungaria au declarat că dacă acuzațiile se dovedesc întemeiate, vor condamna HVIM deoarece minoritatea etnică maghiară din România a luptat întotdeauna pentru drepturile ei pașnic, potrivit partidului, notează MTI.

Ce ştim despre extremiştii maghiari din „64 de Comitate”

Marți, 1 decembrie, chiar de Ziua Națională a României, forțele de ordine au dejucat un atentat terorist cu o bombă artizanală la Covasna. Un bărbat pe care autoritățile îl urmăreau încă din luna august a fost reținut. Conform anchetatorilor, bomba ar fi trebuit să fie detonată în timpul paradei de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc. În spatele atentatului dejucat s-ar afla organizația extremistă ” Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”.

”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HIVM)a fost înființată în anul 2001 în Ungaria, de către Toroczkai Laszlo, un cunoscut extremist maghiar, antiromân și antisemit. Cele ”64 de comitate” din titulatura mișcării trimit la forma de organizare administrativ-teritorială a Ungariei din perioada austro-ungară.

Mișcarea pledează pentru refacerea Ungariei Mari, are un profund caracter extremist antiromânesc și antisemit și dispune de filiale în județele Harghita, Covasna, Cluj, Arad și Bihor. Membrii mișcării militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și alipirea Transilvaniei la Ungaria.

În 11 septembrie 2010, mișcarea a inițiat și organizat aniversarea a 70 de ani de la Dictatul de la Viena (30 august 1940), în urma căruia România a fost dezmembrată teritorial. România a fost silită atunci să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania Nazistă şi Italia fascistă în timpul celui de-al doilea război mondial sub titlul de „arbitraj”.

Marți, 1 decembrie, a fost dejucat un atentat terorist cu o bombă artizanală în Covasna. „Există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «Ținut Secuiesc» , ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, se arată în comunicatul de presă transmis de DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorist). 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*