Ultimele Știri

Reacția Kremlinului după doborârea avionului rus în Turcia: ‘Un incident foarte grav’

Ministerul rus al Apărării a confirmat marți că un avion de vânătoare Su-24 al aviației ruse angajate în campania aeriană în Siria a fost doborât marți de Turcia, dar neagă faptul că aparatul de zbor ar fi încălcat spațiul aerian turc, așa cum susțin autoritățile de la Ankara, relatează agenția de presă TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat marți că doborârea unui avion de vânătoare rusesc Su-24 în Siria este ‘foarte gravă’, dar așteaptă să se lămurească toate circumstanțele incidentului.

‘Incidentul cu avionul Su-24 în Siria reprezintă un incident foarte grav, dar este prea devreme pentru a trage concluzii’, a afirmat Peskov, evitând să răspundă clar la întrebarea dacă acest incident va duce la înrăutățirea relațiilor dintre Moscova și Ankara. ‘Este pur și simplu imposibil sa spui ceva, fără să deții informații complete’, a afirmat el, adăugând că ar ‘fi greșit’ să se vorbească în acest moment de o posibilă deteriorare a raporturilor dintre Rusia și Turcia.

Totodată, portalul Gazeta.ru, care citează postul de radio ‘Transmite Moscova’, anunță că președintele Rusiei, Vladimir Putin, pregătește o declarație de presă pe această temă. Și Dmitri Peskov a declarat că se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să facă o evaluare a situației legate de doborârea avionului Su-24 la întâlnirea cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Totodată, Kremlinul încă nu știe dacă vizita la Ankara a ministrului de externe rus Serghei Lavrov, programată pentru 25 noiembrie, va fi anulată. ‘Sunați la MAE pentru precizări!’, i-a îndemnat Peskov pe jurnaliști. El a indicat însă că președintele rus Vladimir Putin nu va convoca Consiliul Securității Rusiei marți, ca urmare a acestui incident.

Potrivit ultimelor informații, unul din piloții avionului de vânătoare rus doborât marți de Turcia a murit, iar celălalt a fost capturat de rebeli turkmeni sirieni. Potrivit CNN-Turk, pe rețelele de socializare sunt difuzate imagini cu un bărbat în uniformă militară aparent decedat, dar nu există o confirmare că acesta chiar ar fi unul din piloții Su-24. Celălalt pilot, conform mass-media turce, a fost capturat de rebeli turkmeni sirieni în zona provinciei Latakia.

La rândul său, agenția Reuters a relatat că a primit o înregistrare video din partea unei grupări siriene rebele în care apare un pilot rus aflat pe pământ, care nu se mișcă și care pare grav rănit, iar un reprezentant al grupării spune că pilotul este mort. ‘Un pilot rus. Dumnezeu e mare’, se aude vocea unui individ dintr-un grup de bărbați strânși în jurul pilotului rus. Reprezentantul grupării, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea din motive de securitate, a declarat pentru Reuters că pilotul era mort. El nu a precizat ce s-a întâmplat cu cel de-al doilea pilot rus aflat la bordul avionului Su-24.

Ankara susține că a doborât avionul rusesc Su-24 după circa 10 somații emise timp de cinci minute, în care avertizase echipajul bombardierului rusesc că îi încălcase spațiul aerian. Ministerul Apărării rus susține, la rândul său, că avionul de vânătoare nu a părăsit deloc spațiul aerian al Siriei. Turcia avertizase anterior Rusia în legătură cu încălcarea spațiului său aerian în cadrul campaniei sale de lovituri în Siria.

UPDATE ORA 11.25 Rusia susține că avionul său militar doborât de Turcia nu a încălcat spațiul aerian al acestei țări

Avionul militar Su-24 doborât de aviația turcă aparține armatei ruse, dar el nu a ieșit pentru niciun moment din spațiul aerian al Siriei, susține Ministerul rus al Apărării, în timp ce Turcia afirmă, dimpotrivă, că aparatul rus îi încălcase spațiul aerian.

‘Astăzi, un avion Su-24 aparținând forțelor aeriene ruse desfășurate în Siria s-a prăbușit pe teritoriul sirian, din cauza unor presupuse tiruri trase de la sol’, afirmă ministerul într-un comunicat, adăugând că aparatul de zbor ‘se afla exclusiv în spațiul aerian sirian’, în timp ce soarta celor doi piloți rămâne a fi clarificată. Anterior, mass-media din Turcia și Rusia au relatat că cei doi piloți ai aparatului rus doborât au reușit să se catapulteze.

Potrivit presei turce, unul din cei doi piloți ai avionului rus ar fi fost capturat de rebeli.

‘Un avion rus Su-24 a fost doborât conform regulilor de angajament după ce acesta încălcase spațiul aerian turc, în pofida avertismentelor’, au indicat surse oficiale de la Ankara.

Imagini difuzate de cele două televiziuni au arătat cum avionul militar este în picaj, cuprins de flăcări, și se prăbușește într-o zonă montană din Siria, în apropierea frontierei cu Turcia, lângă provincia turcă Hatay (sud), după cum a relatat AFP.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*