Ultimele Știri

Reacția întârziată a MAE în urma declarațiilor lui Viktor Orban! Sunt acasă în Transilvania

ORBAN

Ministerul Afacerilor Externe reacționează cu întârziere la declarațiile făcute de premierul ungar Viktor Orban la Universitatea de Vară “Tusványos” de la Băile Tuşnad. La acest eveniment premierul maghiar a criticat clasa politică de la București și a scris pe pagina sa de Facebook că se află acasă în Transilvania.

La acest eveniment au fost promovate intens suveniruri cu harta Ungariei Mari care conține și Transilvania, dar și diferite steaguri cu ținutul secuiesc și mesaje revizioniste. 

”Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituționale din România, nu contribuie nicidecum la „eficientizarea” relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, așa cum își propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar”, explică oficialii MAE.

tokes

„Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiți de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menționate, relația bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveste – este deschisă și dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale UE și Aliați în NATO”, se arată în declarația citată.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*