Ultimele Știri

Război politic în Republica Moldova, după reţinerea lui Vlad Filat

Vlad Filat

Reţinerea fostului premier moldovean Vlad Filat stârneşte un adevărat război pe scena politică de peste Prut. În timp ce procurorii fac percheziţii acasă la Filat, colegii săi de partid din PLDM încearcă să obţină demisia directorului Centrului Naţional Anticorupţie. Se deschide un nou front de luptă şi în interiorul coaliţiei de guvernământ: liberal democraţii lui Filat îi acuză pe colegii de la Partidul Democrat că sunt în spatele problemelor fostului prim ministru. Vineri a apărut în presă denunţul omului de afaceri Ilan Shor, care a dus la reţinerea lui Vlad Filat.

Multimilionarul Ilan Shor, principalul învinuit în dosarul „jafului secolului” din Republica Moldova, le-a povestit procurorilor cum ar fi spălat bani împreună cu Vlad Filat şi cum i-ar fi dat mită sume uriaşe de bani. Ar fi vorba, în total, de peste un sfert de miliard de dolari. Din depoziţia lui Shor ar rezulta şi implicarea fostului premier în dispariţia miliardului de dolari din sistemul bancar moldovean.

„A început să ceară frecvent bani, ba pentru firma Caravita, ba pentru activități politice sau pentru alte afaceri. Astfel, de la sfârșitul lui 2013 și până în septembrie 2014 i-au fost oferite 60-80 de milioane de dolari”  ( DENUNȚUL LUI ILAN SHOR)

Între timp, colegul de partid al lui Filat, premierul Vladimir Streleţ, i-a cerut preşedintelui moldovean să îl revoce din funcţie pe procuroul şef de la anticorupţie. Streleţ spune că nu este vorba de o răfuială politică.

Între timp, coaliţia la guvernare scârţîie din încheieturi, după ce Vlad Filat l-a acuzat pe colegul de alianţă de la Partidul Democrat, Vladimir Plahotniuc, că ar fi determinat reţinerea sa. Democraţii spun că nu vor rupe alianţa, dar democrat liberalii dau semne de nervozitate.

După ce joi seara l-au reţinut pe Filat, procurorii au ridicat materiale din locuinţele lui şi ale părinţilor săi. Fostul premier e acuzat de corupere pasivă şi de trafic de influenţă. Riscă până la 15 ani de închisoare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*