Ultimele Știri

Raportul pentru care a fost asasinat Boris Nemțov: „Putin. Războiul”

boris nemtov

Un grup de opozanți ruși au prezentat marți, la Moscova, raportul pe care Boris Nemțov se pregătea să-l facă public înainte de a fi asasinat, la sfârșitul lunii februarie.

Studiul realizat de către Nemțov și colaboratorii săi prezintă o evaluare asupra pierderilor suferite de către bugetul Rusiei în urma anexării Crimeei și a agresiunii din estul Ucrainei.

„M-am întrebat de ce este nevoie și am ajuns la concluzia că trebuie să scriu un raport ‘Putin. Războiul’. Să–l realizăm într-un tiraj mare și să-l distribuim gratuit, pe străzi. Să le spunem cetățenilor cum a dezlănțuit Putin acest război. Doar așa am putea câștiga lupta împotriva propagandei”, dezvăluie Nemțov în raport.

A59896A7-6047-4FF8-8F45-D2F2505C74D2_mw1024_s_n

Raportul conține 64 de pagini, iar presa rusă independentă a selectat principalele teze ale acestuia:

Cel puțin 150 de soldați și-au pierdut viața doar în luna august a anului 2014, în timpul ofensivei armatei ucrainene. Cei mai mulți dintre ei în zona aeroportului din Donețk. Rudele celor decedați au primit câte 2 milioane de ruble (100 de mii de dolari), asumându-și responsabilitatea sub semnătură câ nu vor dezvălui cauzele morții militarilor.

Cel puțin 70 de militari ruși (între care 17 parașutiști din Ivanovo) și-au pierdut viața în luptele din Ucraina în lunile ianuarie-februarie, în zona orașului Debalțevo. Multora dintre familiile acestora nu le-au fost plătite despăgubirile de 2 milioane de ruble.

53 de miliarde de ruble (un miliard de dolari) a cheltuit Federația Rusă pentru războiul din sud-estul Ucrainei. 21 de miliarde au mers către susținerea celor 6 mii de așa-ziși „voluntari” ruși dislocați în Ucraina. Alte 25 de miliarde au fost puse la dispoziția celor aproximativ 30 de mii de insurgenți din estul Ucrainei, în timp ce 7 miliarde de ruble au mers pentru exploatarea și întreținerea tehnicii militare.

80 de miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari) a cheltuit până în prezent Moscova pentru susținerea refugiaților din Lugansk și Donețk.

Aproape trei trilioane de ruble (60 de miliarde de dolari) au pierdut rușii din cauza anexării Crimeei. Cea mai mare parte a acestor pierderi se datorează sancțiunilor occidentale și a embargoului impus de Rusia în replică, care au dus la o explozie a prețurilor ce a afectat direct cetățenii de rând.

Boris Nemțov, cel mai important opozant al lui Vladimir Putin, a fost asasinat la 27 februarie, în apropiere de Kremlin.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*