Ultimele Știri

Raportorul Parlamentului European pentru RM: Nu veți primi sprijin financiar pentru vorbe

Petras AUSTREVICIUS

Republica Moldova riscă să nu mai primească sprijin financiar din partea Uniunii Europene dacă nu va demonstra rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte reformarea mai multor domenii, prioritare fiind reforma justiției și combaterea corupției, a declarat raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, în cadrul unei conferințe de presă cu premierul Pavel Filip.

Auštrevičius a declarat că UE așteaptă reforme din partea Republicii Moldova și va monitoriza activitatea autorităților în acest sens. Totodată, oficialul a spus că așteaptă vizita misiunii Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova pentru a analiza rezultatele și acțiunile ulterioare.

„Moldova are nevoie de o agendă diferită, să nu fie umbrită de corupţia sistemică. Agenda de asociere nu e pentru UE, ci pentru Moldova şi cetăţenii ei, care vor să vadă un viitor diferit. Cu cât mai repede vor fi implementate reforme, cu atât mai bine va fi pentru noi. Vom judeca după rezultate. Credite majore nu vor fi oferite pentru lipsă de performanţă, pentru că noi înțelegem seriozitatea situației”, a spus Auštrevičius.

Totodată, oficialul a declarat că instituţiile de stat trebuie depolitizate și a criticat acțiunea de marți a Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a înaintat pe Mihai Poalelungi pentru un nou mandat în fruntea Curții Supreme de Justiție, acesta fiind singurul candidat înscris în cursă.

Auštrevičius a transmis, de asemenea, că investigația furtului din sistemul bancar trebuie să aibă cât mai curând o finalitate.

La rândul său, pre­mi­e­rul Filip a men­țio­nat că Guver­nul este decis să implementeze reforme și este con­ști­ent de fap­tul că va fi apre­ciat pen­tru fapte con­crete.

„Suntem conștienți că vom fi judecați nu pentru vorbe ci pentru faptele pe care le vom întreprinde”, a spus Pavel Filip.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*