Ultimele Știri

Rămâne Basarabia în beznă? De ce tac oficialii de la Chișinău?

Ucraina a decis, astăzi, să suspende definitiv exportul de energie electrică în Republica Moldova, ceea ce ar însemna că livrările din regiunea transnistreană ar fi cea mai importantă sursă de curent electric, iar rușii pot lăsa oricând cetățenii de peste Prut în beznă.

În toamna anului trecut, Ucraina a redus cu 50% livrările de energie electrică în Republica Moldova, iar astăzi a sistat în totalitate exportul de curent electric din cauza crizei de energie de pe piața internă. Așadar, centrala de la Cuciurgan din Transnistria, care e deţinută de compania rusă InterRao, va asigura livrările de curent electric în majoritatea teritoriului din dreapta Nistrului.

„La momentul actual Republica Moldova nu importă aproape deloc din Ucraina, fiindcă 70% din furnizarea curentului electric vine de la Centrala de la Cuciurgan, iar sistarea energiei din Ucraina nu ne afectează”, a declarat pentru redacția noastră Vitalie Lesnic, șeful Direcției infrastructură energetică din Chișinău.

gres moldovaAceastă informație a fost sugerată de Ministrul Economiei de la Chișinău, Andrian Candu, încă de acum câteva luni, în contextul în care ucrainenii reduseseră exportul către Republica Moldova.

„Nu avem motive de îngrijorare. Acum trei săptămâni primeam la nivel total 60 la sută din Ucraina şi restul de la Cuciurgan. Acum Ucraina a redus exportul de energie electrică, iar nivelul s-a mărit de la Cuciurgan. Ucraina este în căutarea aceluiaşi cărbune din Africa de Sud şi Australia, care este de un anumit tip. Centrala de la Cuciurgan poate să ne asigure şi 100%, dar nu este nevoie. Există şi alte alternative, regimuri insulare de la aceleaşi CET 1 şi CET 2. Dacă se opreşte furnizarea curentului electric din Ucraina, apoi cei de la Cuciurgan ne asigură”, a declarat Andrian Candu.

Chiar dacă oficialii moldoveni fac apel la calm, situația devine îngrijorătoare, deoarece ca și în cazul alimentării cu gaze naturale, Republica Moldova devine strict dependentă de Rusia, de această dată în mod indirect.

Nimeni nu vrea să recunoască într-o perioadă de tulburare politică după alegerile parlamentare, că asigurarea energiei electrice a devenit o problemă reală în Republica Moldova. Zona separatistă care răspunde la comenzile Moscovei, ar putea oricând să-i lase pe basarabeni în beznă, precum în 1999, când sute de localități din au fost deconectate timp de câteva zile de la curent electric.

hartaChiar dacă atunci părea o decizie strict economică, fiindcă furnizorul Union Fenosa, refuza majorarea tarifului de la 3,05 la 4,08 centi pentru un kWh, hotărârea a avut și o încărcătură policită, stoparea livrărilor de curent electric s-a produs la scurt timp după ce președintele moldovean de atunci, Vladimir Voronin a lansat critici în adresa Federației Ruse.

Soluția ar putea veni din partea României, iar Transelectrica a anunţat deja că va lua în calcul conectarea la reţelele de curent electric de peste Prut, însă acest lucru va necesita investiţii importante, iar moldovenii nu sunt dispuși să plătească pentru energia electrică românească cu 23% mai mult decât tariful perceput de ucraineni și de centrală transnistreană.

Chiar și fostul Ministrul al Energiei, Răzvan Nicolescu, a discutat în această primăvară pe marginea acestui subiect cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, însă implementarea proiectului rămâne la nivel de discuții, negocierile pentru export fiind amânate pe un termen nedeterminat din cauza problemei prețului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*