Ultimele Știri

Raluca Prună a primit aviz favorabil: ”Legea nu trebuie tratată ca un moft, trebuie respectată”

Raluca Prună, propunerea premierului desemnat pentru funcția de ministru al Justiției, a fost audiată de la 11.00 de parlamentarii din Comisiile juridice reunite, primind aviz favorabil pentru funcție.

Aceasta a menționat lupta împotriva corupției și continuarea reformei sistemului judiciar ca fiind principalele aspecte pe care le are în vedere.

Daniel Fenechiu a întrebat-o pe Raluca Prună care sunt criteriile pe baza cărora se fac numirile pentru șefii DNA și Parchet General.

”Sunt o persoană care a activat în domeniul anticorupţie din societatea civilă. Am înregistrat în instanţa Transparency în 1999, judecătorului îi era teamă să ne înregistreze. Am trecut dintr-o extremă la o situaţie în care pare că agenda anticorupţie a monopolizat agenda pe justiţie. Cine conduce instituţiile? Aici procedura e simplă, e prevăzută de lege. Criteriile pot fi elaborate şi cu siguranţă am să mă asigur că fac ce am făcut întotdeauna, procedura transparenţă, anunţată dinainte. Le dau cu titlu de exemplu: criterii de profesionalism, reputaţie profesională, onestitate, nici un fel de suspiciune care să planeze asupra persoanelor respective. E importantă transparenţă procesului. România, prin numirile făcute, a arătat că procedura funcţionează şi ţară a selectat persoane care ştiu să răspundă aşteptărilor uriaşe”, a fost răspunsul acesteia.

Pe de altă parte, Ion Cupșa a întrebat-o pe aceasta ce va face pentru ca ministerul să funcționeze deplin și, curățind dreptul pozitiv care se face vinovat de supranormare și normare confuză, să transforme conformarea voluntară într-o opțiune reală pentru orice cetățean.

”Conformarea voluntară ţine mai puţin de instituţii, cât de noi că indivizi. Cred că primul palier nu e ca statul să intervină în conformarea voluntară. Te conformezi dacă ştii că există sancţiunea legii. Sunt de acord cu dl deputat Cupşa, legea nu trebuie tratată ca un moft, trebuie respectată. Nu văd cum altfel ar putea începe acest lucru decât prin acţiunea individuală. În ce priveşte interpretarea unitară a legii, ştiu că este o problema în România, dar nu numai în România. Cred că Ministerul Justiţiei nu poate avea competenţă, care aparţine cu precădere Înaltei Curţi. MJ nu poate fi decît un catalizator care să invite la masă dialogului actorii instituţionali, pe cei care aplică legea. Se întâmplă deseori că aceeaşi lege să fie aplicată într-un fel la o Curte de Apel şi altfel la altă Curte. Până la urmă, justiţia este un serviciu public. Beneficiarul este cetăţeanul”, a răspuns aceasta.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*