Ultimele Știri

RAFO/Carom: Peste 43 de milioane de euro prejudiciu adus statului de echipa Iancu/Tender

Marian Iancu/Ovidiu Tender

Dosarul RAFO CAROM a trenat prin  instanțele române  circa 9 ani și încă nu a fost condamnat definitiv ultimul și cel mai greu om din această speță, Ovidiu Tender.

Ovidiu Tender împreună cu Marian Iancu fostul patron al clubului Politehnica Timișoara, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Marius Cojocaru și cetățeanul străin Basaran Hadri Mazhar au constituit un grup de crimă organizată care a prejudiciat mai multe societăți de stat cu suma de 1.434.911.670.083 lei” (peste 43.000.000 euro).

Tender şi Iancu au preluat ilegal controlul companiei CAROM SA Oneşti, companie care a făcut parte înainte de 89 de platforma Petrochimică Oneşti și au constituit cea mai mare rețea de trafic cu produse petroliere.

Rafo Onești

În perioada 2002-2004  Ovidiu Tender, Marian Iancu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea și Marius Cojocaru, în calitate de administratori de fapt, respectiv de drept și directori sau angajați ai SC Tender SA Timișoara, SC VGB OIL SRL București, SC VGB IMPEX SRL București și SC CAROM SA Onești au întreprins activități infracționale pentru a delapida capitalul firmei Carom Onești.

Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată, spălare de bani şi spălare de bani în formă continuată și a  fost condamnat la 11 ani și 4 luni de închisoare cu executare, dar pedeapsa nu este definitivă.

Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin și Octavian Iancu (administratori ai firmei VGB Impex SRL, în perioada 2000-2004), împreună cu Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550,3 miliarde, rezultand un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Marian Iancu, Silviu Neacșu, Gheorghiță Iancu și Marius Turica au derulat activități comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB – rafinariă RAFO – societatea Tender SA – Carom SA.

Vorbim practic de rețeau RAFO-CAROM-Dărmănești, dosare care au cumulat un prejudiciu total adus statului român de circa 2 miliarde lei RON.

Marian Iancu a fost condamnat definitiv în octombrie 2014 la 12 ani de închisoare în dosarul RAFO Onești. În același dosar a fost condamnat omul de de afaceri Corneliu Iacobov la 7 ani de închisoare cu executare. Instanța a decis confiscarea sumei de 137.442.576,7 lei RON, circa 7,8 milioane de euro, de la Găureanu Toader, Iancu Marian, Sălăjan Bogdan și Basaran Kadri Mazhar pentru prejudiciul adus societății S.C. RAFO S.A. Onești.

Corneliu IacobovCorneliu Iacobov

În acest dosar apare și numele celebrei șefe antimafia Alina Bica, aceasta fiind chiar persoana care a instrumentat dosarul Rafo/Carom. Alina Bica a încercat să îl scape de pușcărie pe Ovidiu Tender contra sumei de 3, 5 milioane de euro. Mita a constat într-un teren și sume de bani virate în tranșe prin contul unui apropiat al șefei antimafia. Alina Bica trebuia să tergiverseze dosarul și să obțină o decizie favorabilă în instanță, respectiv o pedeapsă cu suspendare. După dezvăluirile din presă și arestarea Alinei Bica, Ovidiu Tender a făcut un autodenunț la DNA, în care a recunoscut faptul că i-a oferit o mită de  3,5 milioane de euro Alinei Bica.

alina-bicaAlina Bica

Toader Găureanu a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare (5 ani pentru abuz în serviciu, 5 ani pentru spălare de bani, pedepse contopite, la care s-a adăugat un spor de 1 an și 8 luni). Găurean a fost achitat pentru constituire de grup infracțional organizat, ca urmare a prescripției. 

Cicilia Dumitrescu, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație al CAROM, a fost condamnată la 3 ani și 6 luni pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, 3 ani pentru complicitate la înșelăciune, 3 ani și 6 luni pentru constituire a unui grup infracțional organizat, urmând a executa 5 ani și 8 luni închisoare (pedeapsa cea mai grea plus o treime din celelalte pedepse).

Marin Badea a fost condamnat la 6 ani și 8 luni închisoare, Bogdan Sălăjan la 5 ani închisoare, Basaran Hadri Mazhar la 6 ani închisoare. 

Lupta autorităților române rămâne în continuare deschisă cu cei care au jefuit statul cu colosala sumă de 43 miliaone de euro. Ovidiu Tender face în continuare o serie de intervenții, denunțuri totul pentru a scăpa de pușcărie. Cel mai mare deziderat și problemă a statului român a rămas confiscarea extinsă a averilor ilicite.

Autoritatea fiscală se confruntă în continuare cu recuperarea prejudiciului de la infractorii care au devalizat societățile de stat. Legislația permisivă le permite infractorilor să își protejeze și să ascundă averile ilicite de fisc, deoarece legea confiscării extinse a averilor are carențe legislative și mai multe articole ale acesteia au fost declarate neconstituționale de CCR. 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on RAFO/Carom: Peste 43 de milioane de euro prejudiciu adus statului de echipa Iancu/Tender

  1. Mi-aduc aminte ca inainte de intrarea UE la Mediu era stegulet galben sau rosu, unul din obiectivele vizate fiind RAFO. UE a dat 40 mil E pt ecologizare. Dupa o vreme, am citit dintr-un proces-verbal al unei sedinte a AGA de pe site-ul RAFO ca firma lui Iancu a facut o marire de capital cu 40 mil. E, marire de capital materializata prin aducerea standardelor de mediu la nivelul UE. Managerul de la Rafo, Marin Anton, ulterior secretar de stat, parlamentar,sau senator, aparator al dnei Udrea@co., poate ne invata si pe noi cum se face ingineria asta cu mediu.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*