Ultimele Știri

Raed Arafat despre alertarea populației înainte de seism: “Poate să însemne inducerea unei panici majore”

Raed Arafat spune că  înștiințarea populației cu doar câteva secunde înainte de un cutremur poate duce la inducerea unei panici majore și poate provoca mai multe victime. Consolidarea instituțiilor este esențială, mai ales atunci când vorbim de sediile intervenienților, crede acesta.

Raed Arafat a vorbit, luni, în cadrul Seminarului privind izolarea seismică, despre riscurile pe care le-ar putea reprezenta un sistem de alertare a populației.

„Ideea de a alerta înainte este o idee care se discută. (…) Să înștiințezi populația cu câteva secunde înainte, la noi, la acest moment, poate să însemne inducerea unei panici majore. (…) Pre-alertarea încă este o chestie care e sub discuție, nu e o chestie pe care putem să ne bazăm”, a spus Raed Arafat, răspunzând unei întrebări în contextul Seminarului privind izolarea seismică, organizat în perioada 10 — 13 octombrie, la București, de Ministerul Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia, Asociația Japoneză de Izolare Seismică și Universitatea Tehnică de Construcții București.

Potrivit lui Arafat, o astfel de alertare ar face populația să fugă. „Să îi prindă un cutremur în casa scărilor, exact unde nu trebuie să îi prindă”, a spus Arafat.

El a vorbit și despre necesitatea reabilitării sediilor instituțiilor publice, astfel încât, în cazul producerii unui cutremur, acestea să poată continua să își îndeplinească misiunea.

„Riscul la clădirile publice, dacă se întâmplă ceva cu ele, este ca noi să nu putem să ne îndeplinim misiunea față de populație. (…) Trebuie să ne asigurăm că ele (instituțiile publice — n.r.) rămân funcționale după un cutremur. Normal că intră în atenție și clădirile care sunt cu risc seismic ale pompierilor, unde sunt unități de pompieri ș.a.m.d”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a amintit că în București vor fi realizate 13 unități noi pentru pompieri. „Unul din planurile care s-au făcut pentru pompierii din București și pe care l-a aprobat Primăria Generală este construcția celor 13 puncte și dispersarea pompierilor. (…) O să avem 13 unități de pompieri noi în București și asta înseamnă că resursele care acum sunt concentrate într-un singur loc vor fi dispersate. (…) Și bineînțeles trebuie să ne uităm și la infrastructura clădirilor respective”, a spus Raed Arafat.

În plus, potrivit lui Arafat, anul acesta ar putea fi livrate și primele echipamente de căutare și de identificare a victimelor sub pământ.

„Anul acesta, dacă totul merge bine, vor fi livrate primele zece seturi de echipamente, zece containere de căutare/ salvare, cinci de un anumit nivel și cinci de un nivel mai avansat, care vor fi distribuite în țară și, bineînțeles, la București”, a mai afirmat Arafat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*