Ultimele Știri

Putin vrea să deconecteze Rusia de la rețeaua globală de internet

Consiliul Securităţii Rusiei se va reuni luni pentru a discuta despre activitatea segmentului rus de internet în situaţii de urgenţă, reuniunea urmând să fie prezidată de preşedintele Vladimir Putin, care îşi bazează această informaţie pe dezvăluirile făcute de o serie de operatori de internet din Rusia şi organizaţii neguvernamentale.

Cu această ocazie, se pregătesc să fie adoptate câteva decizii destinate consolidării suveranităţii segmentului rus de internet, între care şi o procedură specială de management al internetului care prevede posibilitatea deconectării Rusiei de la reţeaua globală de internet.

Conducerea Ministerului Comunicaţiilor urmează să prezinte un raport şefului statului cu privire la rezultatele inspecţiei din luna iulie, ce a scos la iveală vulnerabilitatea segmentului rusesc de internet.

„Nu este vorba de o dezactivare permanentă de la reţeaua internaţională de internet”, subliniază reprezentanţii unui operator de telecomunicaţii important de pe piaţa rusă şi o organizaţie neguvernamentală. Dar operatorii ruşi de internet vor trebui să-şi configureze echipamentele în asemenea mod, încât în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă Internetul rus să poată fi deconectat de la reţeaua globală. În plus, guvernul rus discută posibilitatea transferului către stat a funcţiilor administratorilor domeniilor de internet.

Aşa cum a relatat presa rusă, FSB (Serviciul de Securitate rus/ex-KGB) s-a pus de acord asupra proiectului de ordin al Ministerului Comunicaţiilor, în conformitate cu care, începând cu 1 iulie 2014, toţi furnizorii de servicii internet sunt obligaţi să instaleze echipamente pentru înregistrarea şi stocarea traficului pe internet pe o durată de nu mai puţin de 12 ore, în condiţiile în care serviciile secrete vor avea acces direct la aceste înregistrări.

Presa rusă nu a reuşit să obţină vineri dimineaţă o confirmare oficială în legătură cu aceste informaţii. Zvonuri despre înăsprirea controlului asupra segmentului rus de internet au apărut încă în primăvară, pe fondul deteriorării relaţiilor cu Occidentul ca urmare a situaţiei din Ucraina. În luna august, Moscova a luat o altă decizie controversată în acest sens, Guvernul rus emițând o dispoziție prin care utilizatorii care vor dori să se conecteze la o rețea publică de internet vor fi obligați să prezinte datele personale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*