Ultimele Știri

Putin: Rusia îşi poate consolida din nou prezenţa în Siria în decurs de câteva ore, dacă va fi nevoie

putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că misiunea ţării sale în Siria a fost un succes răsunător, dar a subliniat că Moscova va susţine în continuare Guvernul de la Damasc şi poate, în numai câteva ore, să îşi consolideze prezenţa militară în regiune, dacă va fi necesar, relatează Reuters.

Putin a dat asigurări că retragerea parţială a forţelor ruse din Siria a fost decisă împreună cu preşedintele Bashar al-Assad, o respingere a zvonurilor că există tensiuni între Moscova şi Damasc.

“Dacă va fi nevoie, Rusia îşi poate consolida contingentul din regiune până la o mărime proporţională situaţiei de acolo şi îşi poate folosi tot arsenalul de capacităţi pe care le are dispoziţie în numai câteva ore”, a subliniat liderul rus. El a insistat, însă, că ar prefera totuşi o soluţie diplomatică pentru rezolvarea conflictului.

Preşedintele rus a făcut aceste declaraţii în cadrul unei ceremonii de decorare a militarilor care au servit în Siria, organizată la Kremlin.

Rusia îşi va încheia retragerea planificată a majorităţii contingentului militar din Siria în decurs de două sau trei zile, a declarat anterior comandantul Aviaţiei ruse, Viktor Bondarev, citat joi de cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Rusia şi-a retras până miercuri, în decurs de două zile, aproape jumătate din forţa de atac din Siria, arată calculele făcute de agenţia internatională de presă.

Numărul exact al avioanelor ruseşti de la baza Hmeymim, din provincia Latakia, este secret. Dar analiza imaginilor din satelit, numărul raidurilor aeriene şi comunicatele date de Ministerul Apărării sugerează că este vorba de circa 36 de aparate de zbor.

Cel puţin 15 dintre ele au plecat în ultimele două zile. Este vorba de avioane de tip Su-24, Su-25, Su-30 şi Su-34.

Reuters nu a putut stabili dacă alte aeronave ruse au ajuns în acest interval în Siria pentru a le înlocui pe cele care au plecat.

Televiziunea rusă de stat a arătat, marţi, personal de la baza aeriană rusă Latakia, din Siria, care încărca echipamente în aeronave de transport, pentru a le duce la Moscova, a doua zi după ce Vladimir Putin a ordonat începerea retragerii din ţara arabă.

Putin a ordonat, luni, armatei să înceapă retragerea majorităţii trupelor din Siria, deoacere intervenţia militară a Moscovei şi-a atins, în mare, obiectivele.

De asemenea, el a cerut Rusiei să îşi intensifice rolul în procesul de pace, pentru a pune capăt conflictului din Siria.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*