Ultimele Știri

Putin: Respect pentru Rusia, doar așa putem reface relațiile cu Occidentul

Pentru refacerea relaţiilor cu Occidentul este necesară o atitudine respectuoasă faţă de Rusia, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, subliniind că ‘Rusia nu va fi niciodată în poziţia de vasal’, în cadrul dialogului anual cu populaţia ţării, relatează agenţia de presă TASS.

‘În ceea ce priveşte condiţiile în care am putea normaliza relaţiile cu Occidentul? Nu noi le-am stricat, noi pledăm mereu pentru relaţii normale cu toate ţările, atât cu cele din Est, cât şi cu cele din Vest’, a afirmat preşedintele rus.

‘Cea mai importantă condiţie pentru normalizarea relaţiilor – respect pentru Rusia şi pentru interesele ei naţionale‘, a reiterat Putin, adăugând că a spus în mod repetat că ‘marile superputeri care pretind la exclusivitate şi se consideră singurul centru de putere în lume nu au nevoie de aliaţi, ele au nevoie de vasali’.

‘Rusia nu acceptă un astfel de sistem de raporturi’, a afirmat liderul rus, referindu-se la Statele Unite ale Americii.

Mai mult, Putin a spus că Rusia nu va sta ‘bosumflată şi supărată pe Occident’, nu se va izola şi da la o parte. Rusia este pregătită să coopereze cu Occidentul, în pofida poziţiei unor ţări, a afirmat preşedintele rus.

El a reamintit că, în anii 90 ai secolului trecut, Rusia s-a deschis complet în faţă lumii şi aştepta că şi celelalte state să facă la fel. Dacă la început Occidentul l-a aplaudat pe Boris Elţîn, de îndată ce acesta a făcut publică poziţia Rusiei faţă de Iugoslavia, lucrurile s-au schimbat, a spus el.

Rusia vrea să coopereze, este pregătită să facă această, în pofida poziţiei liderilor unor ţări, a reiterat şeful statului rus. ‘Ei bine, chiar şi aşa vom colabora cu cei care doresc să lucreze cu noi, cu acele entităţi comerciale care nu se tem de strigătele politice, cu personalităţi din domeniul umanitar, al artelor’, a spus preşedintele rus.

În această ordine de idei, Vladimir Puţin a menţionat că este de acord cu cuvintele ţarului Alexandru al III-lea, care la vremea respectivă afirmă că lumea se teme de ‘imensitatea Rusiei’, care are doi aliaţi – armata şi flota.

‘Avem relaţii foarte bune în cadrul diferitelor asociaţii, cum ar fi BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Există Organizaţia de Cooperare de la Shanghai. Acestea nu sunt organizaţii militare, dar aceştia sunt prietenii noştri cu care lucrăm îndeaproape şi cu care ne dezvoltăm relaţiile’, a adăugat liderul rus.

Că alianţa politică şi militară, el a menţionat Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, cu ai cărei membri Rusia întreţine relaţii foarte strânse, că între aliaţi.

‘Pornesc de la ideea că nu intenţionăm să luptăm cu nimeni, dar vom consolida capacitatea de apărare a ţării tocmai că nimeni să nu-şi dorească să lupte cu Rusia’, a insistat preşedintele Vladimir Putin.

Referitor la sancţiunile occidentale, că urmare a crizei ucrainene, Putin a spus că acestea nu sunt ‘prea eficiente’ împotriva ţării sale. ‘A pune presiune pe Rusia prin sancţiuni este inutil şi fără sens’, a spus preşedintele rus.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident traversează cea mai gravă criză de la încheierea Războiului rece, că urmare a rolului statului rus în situaţia politică din Ucraina. Rusia a anexat peninsula Crimeea în martie anul trecut şi este acuzată constant că furnizează arme şi combatanţi insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Putin: Respect pentru Rusia, doar așa putem reface relațiile cu Occidentul

  1. Atenție vă rog !!! aveți nevoie de un împrumut de urgență? Ofer o garanție de bază non și non împrumut comision în avans la un interes scăzut de 2%, tot ce trebuie să faceți pentru a obține împrumut este de a înregistează la noi! contactati-ma prin (maryannalfredo@outlook.com)

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*