Ultimele Știri

Putin, Poroșenko, Merkel și Hollande au amânat negocierile de pace până miercuri, la Minsk

negocieri de pace ucraina

Convorbirea telefonică dintre Putin, Poroșenko, Merkel și Hollande nu a înregistrat nici un progres în negocierile de pace privind conflictul din estul Ucrainei, însă s-a stabilit că toți liderii se vor întâlni, miercuri, la Minsk, pentru a discuta planul de pace.

Merkel, Hollande, Poroşenko şi Putin au avut o conferinţă telefonică „extinsă” duminică, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, într-un comunicat.

Cei patru lideri au discutat „un pachet de măsuri” pentru a încerca să ajungă la „un acord cuprinzător privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei”, a declarat Seibert, adăugând că liderii intenţionează să se întâlnească miercuri.

Informatiile actuale arată că reprezentanți ai OSCE, Ucrainei, Rusiei și ai separatiștilor ar urma să se întâlnească separat, înainte de summitul din Belarus.

În acest context, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, apreciază că o „soluționare rapidă a crizei din Ucraina este nerealistă. După ultimele negocieri din acest weekend suntem în continuare foarte departe de o soluție”. Miza, în opinia șefului diplomației de la Berlin este acum „limitarea și detensionarea conflictului pentru a permite o soluționare politică mai târziu”.

Atât presedintele rus, cât și cel ucrainean au confirmat organizarea summitului de la Minsk de miercuri, iar conform presei ruse, Vladimir Putin a subliniat și necesitatea ca, înainte de întâlnirea în format „Normandia”, „unele chestiuni să găsească acordul tuturor părților”.

Preşedintele francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au lansat o iniţiativă de pace în speranţa soluţionării crizei ucrainene. Hollande şi Merkel au fost joi şi vineri în Ucraina şi în Rusia pentru discuţii cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi cel rus, Vladimir Putin.

Negociatorii vor să întocmească un document pentru implementarea acordului de pace încheiat în septembrie la Minsk şi care este încălcat în mod regulat. Potrivit lui Hollande, planul negociat în prezent prevede o zonă demilitarizată de 50-70 de kilometri şi o autonomie extinsă în regiunile din estul Ucrainei.

Liderii occidentali şi Kievul acuză Rusia că alimentează conflictul furnizându-le arme şi antrenându-i pe separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor ucrainene în estul Ucrainei, dar şi că trimite trupe peste graniţă pentru a participa la lupte. Moscova neagă acuzaţiile care i se aduc.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*