Ultimele Știri

Putin: Orice s-ar întâmpla, în cele din urmă, Rusia și Ucraina sunt destinate unui viitor comun

putin

Rusia nu acționează agresiv și nu aspiră la statutul de hegemonie sau de superputere, afirmă președintele rus Vladimir Putin în timpul unui forum de afaceri la Sankt Petersburg, subliniind că vrea doar să fie respectată de către partenerii săi internaționali.

Putin a declarat că nu este de acord cu observațiile fostului prim-ministru francez Francois Fillon cu privire la Rusia: „acționează mai mult și mai agresiv.” „Noi nu acțonăm agresiv. Am început să ne apărăm interesele mai persistent și consistent.”

Vladimir Putin a spus că Rusia „nu aspiră la hegemonie sau orice statut efemer de superputere.

„Noi ne impunem propriile noastre standarde sau modele de comportament și de dezvoltare pe oricine domeniu. Vrem relații egale cu toți participanții comunității internaționale. Cu SUA, Uniunea Europeană și partenerii din Asia.”

Rusia nu vrea să fie umilită, a subliniat liderul rus . „Întotdeauna mi-am auzit că Rusia dorește să fie respectată. Și care nu [vrea să fie respectată]? Cine vrea să fie umilit ? Întrebarea în sine este ciudată. Prin a cere să fie respectată Rusia nu cerem ceva exclusiv.”

Putin a avertizat Washingtonul și aliații săi să nu mai încerce să utilizeze limbajul de ultimatumuri în relațiile cu Rusia.

„Problema este că ei [US] încearcă în mod constant să impună standarde și deciziile lor asupra noastră, fără a privi asupra intereselor noastre”, a explicat el. „În esență ei spun: „noi suntem mai bine,” ca în cazul în care ne cunoaște mai bine [decât Rusia] despre ceea ce e bine pentru noi. Ei bine, nu pot să decidă singuri asupra intereselor și nevoile noastre, ele sunt dictate de istoria și cultura noastră.”

Vladimir Putin a insistat asupra faptului că Rusia și Ucraina au un destin comun indiferent de acțiunile UE și SUA. Ruși și ucraineni rămân în continuare o națiune, un grup etnic… cu particularitățile sale culturale,  dar cu istorie reciprocă, cultură și rădăcini spirituale”, a spus Putin , adăugând că „orice s-ar întâmpla, în cele din urmă, Rusia și Ucraina sunt destinate unui viitor comun.”

Putin afirmă că îi influențează pe separatiștii din Donbas să îneceteze focul, lucru pe care ar trebui să îl facă și Kievul cu partenerii săi europeni. „Noi facem influență [milițiile Donbass], dar este imposibil de a rezolva problema numai cu ajutorul influenței noastre asupra sud-estului Ucrainei”, a spus Putin.

Influența lui Vladimir Putin asupra Donbasului constă în alimentarea permanentă cu armament greu, vehicule blindate și soldați ai armatei ruse. În ultima lună peste 100 de persoane și-au pierdut viața în Donbas în urma conflictelor sporadice lansate de separatiștii lui Vladimir Putin.

„Dar nu putem face acest lucru [să influențăm Kievul]. Acest lucru trebuie făcut de către partenerii noștri occidentali – europenii și americanii. Să lucrăm împreună.”, spune Vladimir Putin. 

Vladimir Putin le dă de înțeles europenilor și Statelor Unite că nu are de gând să renunțe la Ucraina, prin aceste comentarii acide. Președintele rus le spune clar occidentalilor că au intrat în sfera de influență a Kremlinului și nu au ce căuta în Ucraina. În cazul în care conflictul din Donbas nu va înceta, iar tensiunile dintre Rusia și occident vor escalada, putem asista la un nou război rece, iar Ucraina va deveni noua cortină de fier a Europei. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*