Ultimele Știri

Putin: Încetarea focului e valabilă din 15 februarie

Vladimir Putin la Minsk

După intensele negocieri, Vladimir Putin a decis să iasă în fața jurnaliștilor să facă câteva declarații privind acordul „parțial” semnat de toți liderii din „formatul normand”, astfel că din 15 februarie va înceta focul în Donbas, iar experți militari ruși și ucraineni vor evalua situația în zona de conflict din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a anunțat că armistițiul începe de sâmbătă noaptea, iar retragerea armamentului ucrainean va avea loc de la linia de front actuală, iar cea a separatiștilor se va realiza de la linia de front convenită în luna septembrie. De asemenea, Poroșenko ar fi acceptat implementarea unei „reforme constituționale ce va lua în considerare drepturile constituționale ale oamenilor din Donbas”.

„Am reușit să ajungem la un acord în (chestiunile) esențiale”, a declarat Putin.

Vladimir Putin a confirmat suspiciunile conform cărora separatiștii ar fi fost cei care au împiedicat semnarea unui acord în totalitate de pace, specificând că există o „problemă regională în Debalițevo, iar reprezentanții celor două republici, ca răspuns la acțiunile agresive ale Kievului, și-au contracarat atacurile, dar au lansat și o ofensivă militară, încercuind 6 sau 8 mii de militari ucraineni. Ei speră că aceste trupe vor depune armele și nu vor opune rezistență. Cerem tuturor părților să exercite reținere, ca să ne asigurăm că retragerea trupelor și armelor grele merge așa cum e planificată”.

„Urmează chestiunile de graniță ce vor fi coordonate cu milițiile din Donbas, implementarea legii cu privire la statutul special al Donețkului și Luganskului”, a mai spus Putin, care a mai anunțat implementarea a unei „game de chestiuni umanitare și de ajutor economic”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*