Ultimele Știri

Putin i-a propus lui Tusk ca Rusia și Polonia să-și împartă Ucraina

Rusia ar dori să atragă Polonia la împărţirea teritoriului Ucrainei, fostă republică sovietică care se confruntă din luna aprilie cu un conflict separatist în estul ţării, a afirmat fostul ministru de externe polonez Radoslaw Sikorski, în prezent preşedinte al Seimului, camera inferioară a parlamentului de la Varşovia.

„Putin vrea ca Polonia să trimită trupe în Ucraina. Au fost semnale pe care ei ni le-au trimis. Noi ştim că ei se gândesc la aceasta de mai mulţi ani”, a afirmat Sikorski, citat de presa poloneză.

Potrivit fostului şef al diplomaţiei poloneze, „acest aspect a fost unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului Donald Tusk (desemnat viitor preşedinte al Consiliului European, n.red), când acesta s-a aflat în vizită la Moscova”. „Putin a continuat să spună că Ucraina este o ţară creată artificial şi că oraşul Lvov este un oraş polonez şi de ce nu ne-am înţelege împreună”, a adăugat Sikorski.

Radoslaw Sikorski este cunoscut pentru sprijinul său ferm acordat Kievului şi criticile lansate la adresa Moscovei pentru implicarea acesteia în criza ucraineană.

El a calificat în mai multe rânduri acţiunile Rusiei în estul Ucrainei drept o „agresiune”, afirmând de asemenea că Vladimir Putin trebuie să înţeleagă faptul că până la urmă ‘va plăti un preţ pentru îndrăzneala sa politică’.

Semnalul de alarmă a fost tras la Ministerul polonez de Externe în vara lui 2013.

„Am aflat că Rusia făcea calcule pe care provincii ar fi rentabil să pună mâna”, afirmă Sikorski, care susţine că Varşovia şi-a dat seama că Kremlinul considera că ar fi profitabil să anexeze regiunile Zaporoje, Dnipropetrovsk şi Odesa, evaluând că zona Donbas, controlată în prezent de rebeli proruşi, nu ar fi profitabil să fie încorporată în Rusia.

„Dar, în timp ce făceau deja clacule despre cum să pună mâna pe Crimeea, ca să-l şantajeze pe (fostul preşedinte ucrainean prorus) Viktor Ianukovici, ştiu din conversaţiile şi întâlnirile mele cu Ianukovici că (acesta) voia să accepte Acordul de Asociere (UE-Ucraina)”, spune Sikorski.

Însă în noiembrie 2013 s-a întâmplat ceva, ceva s-a rupt. Pe baza conversaţiilor noastre, cred că Putin i-a spus ceva la Soci. Cred că Putin l-a şantajat pe Ianukovici: acum ştim că se scoteau săptămânal ori de ori pe săptămână bani (furaţi de la bugetul ucrainean) într-un transfer de fonduri. Şi cred că i-a spus: «Nu semna Acordul de Asociere, altfel luăm Crimeea». De asta a cedat„, a adăugat fostul ministru de Externe.

El afirmă totodată că se teme că „ruşii pur şi simplu nu pot accepta existenţa Ucrainei ca naţiune”.

„Dar dacă vor să meargă împotriva naţionalismului ucrainean, ei, bine, n-au decât. Rusia va afla că Ucraina chiar este o naţiune şi că poate înfrunta o situaţie de 20 de război de partizani”, continuă el.

„Ruşii pot lua întregul teritoriul al Novorusiei uşor, dar vor avea în coaste o Ucraină care se va înarma, care va fi văzută de întrega lume ca adevărata Ucraină, iar o parte considerabilă a populaţiei va susţine Ucraina adevărată. Pot câştiga bătălia. Dar să deţii controlul asupra acestui teritoriu enorm va fi nevoie de o forţă de 200.000 până la 300.000 de trupe şi un angajament pe zece ani. Şi nu-l vor putea susţine fără o mobilizare naţională permanentă”, a mai adăugat Sikorski.

Putin este „un jucător (de jocuri de noroc)”, mai comentează Sikorski, adăugând „are un simţ redus al pericolului. Va urmări aceste mize, pentru că adevăratul pericol pentru Putin este viaţa sa. Nu poate părăsi Kremlinul. Odată ce-ai vărsat sânge, odată ce-ai bombardat apartamente, odată ce-ai trimis escadroane ale morţii în străinătate, odată ce-ai avut Georgia, Ucraina, toate aceste mame şi toate aceste cadavre de militari eliminate din războaie secrete… nu poţi renunţa”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*