Ultimele Știri

Putin, dat în judecată fiindcă a secretizat datele soldaților morți pe timp de pace

vladimir_putin

La două săptămâni după ce Vladimir Putin a semnat un decret care prevede secretizarea informaţiilor despre decesul militarilor ruşi pe timp de pace, avocatul Ivan Pavlov a depus o plângere la Curtea Supremă rusă privind ilegalitatea acestui act.

Avocatul susținut de numeroase persoane publice, jurnaliști și mame ale câtorva soldați morți în condiții necunoscute în ultimul an, cel mai probabil în războiul din estul Ucrainei, a cotestat la Curtea Supremă din Rusia decretul lui Vladimir Putin, pe motiv că declararea unui secret de start nu intră în autoritatea absolută a președintelui, iar decretul nu este o lege și nu poate impune restricții suplimentare.

„Noi credem că contestarea puntului 10 din decretul care clasifică informația despre decesele militarilor pe timp de pace este o sarcină extrem de importantă, existența acestei prevederi oferă guvernului un monopol asupra adevărului, fiind o tendință nesănătoasă și periculoasă”, a explicat Pavlov.

La 28 mai, președintele Rusiei a amendat un decret mai vechi, extinzând lista secretelor de stat cu mențiunile vizând pierderile de vieți omenești în misiuni speciale desfășurate în timp de pace. Anterior, pe lista secretelor de stat nu erau menționate la acest capitol decât decesele militarilor pe timp de război declarat.

Potrivit legii ruse, dezvăluirea secretelor de stat se pedepsește cu închisoare până la 7 ani.

Deși Vladimir Putin a negat insistent implicarea forțelor armate ruse în conflictul din Ucraina, se vehiculează un număr de peste 300 de soldați ruși ar fi murit în Donbas, conform organizațiilor internaționale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*