Putin ar putea vinde 19,5% din acțiunile Rosneft către China și India, pentru 11 miliarde de dolari

  • Nicoleta Ungureanu
  • 20 iunie 2016
  • Externe
putin

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să vândă o participație de 19,5% la grupul Rosneft, Chinei și Indiei, pentru suma de 11 miliarde de dolari.

Decizia președintelui este legată de faptul că are dificultăți să își respecte angajamentele de cheltuieli înainte de posibila sa realegere, peste mai puțin de doi ani, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Pentru participația de 19,5%, autoritățile ruse speră că vor obține cel puțin 700 de miliarde de ruble (11 miliarde dolari), sumă care ar stabili un record pentru o privatizare din Rusia.

Aducerea a două dintre cele trei mari economii ale Asiei ca acționare la Rosneft, care extrage mai mult țiței decât Exxon Mobil, l-ar ajuta pe Putin să acopere lipsa de fonduri la buget și să își consolideze în același timp poziția geopolitică, într-o perioadă în care conflictele din Ucraina și Siria au tensionat relațiile cu SUA și Europa cel mai mult după Războiul Rece, conform Profit.ro.

De asemenea, această vânzare ar duce la contrabalansarea participației de aproape 20% deținută la Rosneft de grupul britanic BP din 2013.

Acțiunile Rosneft au urcat în acest an cu 43%.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *