Ultimele Știri

Puterea lui Putin, clădită peste cadavre

putin

Pentru al treilea an consecutiv Putin este declarat cel mai puternic om din lume. Motiv de mândrie pentru întreaga Rusie mahmură, fiindcă în timp ce ei dorm, cadavrele se înmulțesc. Au murit ceceni, georgieni, ucraineni, însă mor ruși împreună cu mințile lor.

Criteriul după care revista Forbes l-a desemnat din nou pe Vladimir Putin drept cel mai puternic om al planetei se rezumă la politica externă. Ea e cea care stabilește ierarhia lumii și a popoarelor.  Cu morți, chiar dacă nu ni s-a spus niciodată în epoca contemporană.

Putin a avut nevoie de jertfe pentru a deveni cine este. Nu putea să domolească înaripările libertine ale fostelor republici sovietice decât prin violență. Mii de ceceni în războaiele din 1996 și 1999, câteva sute de georgieni în 2008, peste 3.000 de ucraineni în 2014, constituie trofeele sale.

În afară de acest aspect, cam tot același număr de ruși a murit în aceleași războaie, iar pe lângă aceasta populația rusească a scăzut cu 8.259.751 în ultimii 15 ani. Mortalitatea oamenilor pe segmentul de vârstă de 30-45 de ani crește constant în Rusia, iar migrația îi creează probleme noului tiran. Doar în acest an, 1454 de cetățeni ruși au depus cerere în SUA pentru azil politic.

Toate aceste cifre reprezintă realitatea lui Vladimir Putin, cel mai puternic om politic din lume. Cu o popularitate exacerbată în Rusia și nu numai, țarul de la Kremlin a mai dat o lovitură de imagine prin decizia de a interveni militar în Siria. Adică alte cadavre pe care urcă pentru a deveni mai puternic.

De când autoritatea se măsoară în morți? De când am devenit fascinați din nou de sânge? De când acceptăm să se clădească imperii? De când apreciem tirania? Mai există umanitate?

Societatea rusească nu are de către ce să fie reprezentată, doar de către cine. Cineva care are puterea de a lăsa cadavre. Hibernarea lor va continua acolo unde nivelul de confort este întreținut din banii aceluiași sistem corupt, iar atenția este acaparată de participațiile la război, însă noi de ce-l idolatrizăm?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*